Mooc Next Generation Infrastructures start 23 april

Op 23 april start de gratis online cursus Next Generation Infrastructures. Deze vijfde Mooc (Massive Open Online Course) van de TU Delft laat deelnemers kennismaken met de complexiteit van infrastructuren, zoals voor vervoer, elektriciteit, telefonie en internet, water en riolering.

Bijzonder is dat vanaf september 2014 een vervolg op deze nieuwe Mooc wordt aangeboden, met mogelijkheid tot verdieping. Daar kan de student zich verder verdiepen in een specifiek soort infrastructuur, zoals smart grids,  en bestuderen wat de uitdagingen zijn en hoe de veiligheid, betaalbaarheid en betrouwbaarheid verbeterd kunnen worden ‘

Er hebben zich zo’n 14 000 deelnemers aangemeld en de aanmeldingen lopen nog door.

Next Generation Infrastructures

De infrastructuren van vandaag, bijvoorbeeld voor vervoer, telecommunicatie, stroom- en watervoorziening, maken een drastische verandering door. Ze worden steeds meer ‘web-based’, transnationaal en geprivatiseerd, en nieuwe technologie komt er aan. In de Mooc Next Generation Infrastructures komen de uitdagingen waarmee het ontwerp, management en beheer van infrastructuren in de toekomst te maken krijgen, aan de orde. Daarbij komen vragen aan bod zoals: wat maakt netwerken van infrastructuren kwetsbaar en hoe gaan we in de toekomst om met die risico’s? Deelnemers leren naar deze uitdagingen te kijken vanuit een nieuw perspectief dat sociale en bètawetenschappen combineert.  ‘Studenten werken verder gericht aan hun eigen case studie. Op die manier voegen ze zelf weer kennis toe aan het netwerk en het onderzoek. ‘Van Massive Open Online Courses gaan we stilaan dus naar Massive Open Online Research.’

Massive Open Online Research

De cursus is gebaseerd op de uitkomsten van het gerenommeerde internationale onderzoeksprogramma Next Generation Infrastructures (NGInfra), waaraan de TU Delft prominent heeft bijgedragen. De docenten in de Mooc zijn onderzoekers die in het onderzoeksprogramma actief waren.

"Voor ons is het interessant de bevindingen van het onderzoek te delen via een Mooc", vertelt Margot Weijnen, hoogleraar Proces- en Energienetwerken aan de TU Delft en samen met Ernst ten Heuvelhof verantwoordelijk voor de Mooc. "Zo kan je een enorme groep geïnteresseerden, studenten en professionals betrekken bij het internationale netwerk."

Vorig najaar organiseerde TU Delft zijn eerste twee Mooc’s. Voor beide cursussen was het aantal geslaagden een veelvoud van het jaarlijkse aantal ‘on campus’ studenten. Bij ‘Introduction to Water Treatment‘ slaagden zo’n 550 deelnemers voor de tentamens. ‘Solar Energy’ mocht bijna 3000 certificaten uitreiken aan de online studenten.

Dit voorjaar biedt TU Delft nog twee nieuwe Mooc’s aan: Introduction to Aeronautical Engineering ging in maart van start, An Introduction to Credit Risk Management startte op 15 april.

In het najaar volgt het tweede deel van Mooc Next Generation Infrastructures, wordt Solar Energy herhaald, komen er aparte Mooc’s Drinking Water en Waste Water en gaan vijf nieuwe Mooc’s van start.

EdX

Via de Mooc’s heeft iedereen, waar ook ter wereld, gratis online toegang tot de kennis van de TU Delft. Deelnemers bekijken videomateriaal, lezen, maken opdrachten en discussiëren op het forum. Deelnemers krijgen huiswerk en kunnen de cursus afsluiten met een certificaat van deelname.

De TU Delft biedt de Mooc’s aan via het platform edX, een online platform voor onderwijs, waarmee onder andere MIT en Harvard sinds 2012 cursussen toegankelijk maken voor iedereen met een internetverbinding.

Meer informatie

Lees verder op de TU Delft website van de Mooc’s.
Aanmelden voor de Mooc kan hier: Next Generation Infrastructures.
Meer over het onderzoeksprogramma ‘Next Generation Infrastructures’ (NGInfra).