Theresialyceum in Tilburg wint landelijke finale Artcadia

Het Theresialyceum in Tilburg heeft de landelijke kunst- en techniekwedstrijd Artcadia gewonnen. Het winnende ontwerp was ‘Glow in the Dark’, gekleurde lantaarnpalen/wegmarkeringen. Na een maanden durende wedstrijd presenteerden twaalf groepen van twaalf verschillende scholen hun kijk op de toekomst op de TU in Eindhoven.

De jury oordeelde over ‘Glow in the Dark’ dat het een compleet verhaal is. Er was gedacht aan de maatschappelijke context en het was erg goed opgebouwd met extra aandacht voor veiligheid.

Innovatieve en creatieve ideeën varieerden tijdens de finale van het opvangen van elektriciteit door bliksem tot het doorspoelen van het toilet met kokend water in plaats van met chemicaliën. Met de presentatie sleepte het Theresialyceum de hoofdprijs in de wacht: een bezoek van enkele dagen met tien leerlingen en twee docenten aan bijzondere locaties en mooie, technisch interessante projecten in ons land. Daar nemen ze ook een kijkje ‘achter de schermen’.

Professioneel

Algemeen directeur Gert Kroon van Arcadis: ,,De presentatie van de winnaar was echt erg goed. Er was gedacht aan mobiliteit, milieu en leefbaarheid. Daarbij was zelfs een eigen logo bedacht; erg professioneel. Het viel op dat de kwaliteit van alle deelnemende scholen erg hoog was.”

De wedstrijd is georganiseerd door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, de ideële organisatie Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) en leverancier van digitale printsystemen Canon Business Services om jongeren van middelbare scholen te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. Artcadia is voor de zesde keer gehouden. Het is een landelijk techniek- en kunstproject voor leerlingen van havo/VWO 2.

Middelbare scholieren uit het hele land werden uitgedaagd om werkstukken te maken waarin ze hun visie op onze toekomstige samenleving weergeven. Problemen op het gebied van wonen en werken, water, ruimte en milieu en mobiliteit, werden met creatieve technische oplossingen aangepakt. Vorig jaar won het Antoniuscollege in Gouda met verlichting van een snelweg gebaseerd op windenergie met de naam ‘Snelweg lichtjes’. Andere winnaars waren het Orion College in Breda met ‘Brijn’ van baggeren, Rijn en het brein. Het jaar daarvoor het dr. Nassau College uit Assen met de energieopwekkende stoeptegel ‘Stoepit’. In 2009 ging de prijs naar Visser ‘t Hooft uit Leiden met de multifunctionele dijk.