Big Data milieu-analyse toont daling dierpopulaties in tropische regenwouden

HP werkt samen met Conservation International (CI) – een toonaangevende NGO die zich inzet voor de bescherming van de natuur voor de mens – om de nauwkeurigheid en snelheid van data-analyse in de milieuwetenschap drastisch te verbeteren.

Het initiatief, HP Earth Insights, levert analyses en toont nu al, met nieuwe informatie, een significante daling van de gemonitorde diersoorten. Het project dient als een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor milieu- en diersoortenbehoud, waardoor er proactief op potentiële bedreigingen kan worden gereageerd.

30 miljoen soorten

HP Earth Insights maakt bij het ecologisch onderzoek gebruik van de big data-technologie van HP. Dit ecologisch onderzoek wordt uitgevoerd in 16 tropische regenwouden over de hele wereld door CI, the Smithsonian Institution en de Wildlife Conservation Society, als onderdeel van het Tropical Ecology Assessment en Monitoring (Team) Network.

Tropische regenwouden huisvesten ongeveer 30 miljoen soorten – de helft van alle planten en dieren op aarde – en genereren 40 procent van al het zuurstof op aarde. Volgens het Verenigde Naties Milieuprogramma, verdwijnt er ieder jaar ongeveer 4,6 miljoen hectare tropisch regenwoud. De data en analyses van HP Earth Insights zullen worden gedeeld met de beheerders van beschermde gebieden om beleid te ontwikkelen omtrent jagen en andere bedreigingen voor het ecosysteem.

"HP Earth Insights transformeert de milieuwetenschap. Tot nu toe ontbrak duidelijk de juiste data, de technologie en de schaal in ons vakgebied," zegt Peter Seligmann, CEO van Conservation International. "Wat ooit een team van wetenschappers, meer dan een maand aan onderzoek kostte, kan nu door één persoon in een paar uur worden uitgezocht."

Witsnorpalmroller

De meest recente bevindingen hebben aangetoond dat:

  • Van de 275 soorten die worden gemonitord, de populatie van 60 soorten – of 22 procent – hetzij significant, hetzij in vergelijking met de uitgangswaarden, afneemt.
  • Resultaten tonen dat 33 van de 275 gemonitorde soorten – of 12 procent – significant in aantallen zijn gedaald. Het gaat hier onder andere over de Maleise beer uit Maleisië (Pasoh Forest Reserve), de olijfmangabey uit de Republiek Congo, (Nouabalé Ndoke) en de grison uit Ecuador (Yasuni).
  • De populatie van de westelijke gorilla, die leeft in de Republiek Congo (Nouabalé Ndoke) en op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten staat, volgens nieuwe gegevens waarschijnlijk aan het dalen is met ongeveer 10 procent ten opzichte van de uitgangswaarde van 2009.
  • De volgende insecteneters waarschijnlijk in aantallen aan het afnemen zijn: de grote haaregel en witsnorpalmroller uit Maleisië (Pasoh Forest Reserve), de zebramangoeste, de viertenige olifantspitsmuis en het gevlekte slurfhondje uit Tanzania (Udzungwa), de noordelijke boommiereneter uit Costa Rica (Volcàn Barva) en de tana uit Indonesië (Bukit Barisan)

Voor dit project heeft HP het Vertica Analytics Platform ingezet, een softwaretool om grote hoeveelheden informatie snel en accuraat te beheren en analyseren. Dit platform is gebruikt om The Wildlife Picture Index (WPI) Analytics System te bouwen. Een dashboard waarmee data-gedreven inzichten overal en overzichtelijk worden gevisualiseerd.