Dertiende Precisiebeurs: trefpunt met (inter)nationale reputatie

Op 3 en 4 december 2013 vindt de 13-de editie van de Precisiebeurs plaats. Het gratis toegankelijke evenement wordt traditiegetrouw gehouden in het NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven bij Eindhoven. De Precisiebeurs is uitgegroeid tot hét trefpunt voor precisietechnologie en heeft een stevige (inter)nationale reputatie opgebouwd.

De Precisiebeurs heeft zich bewezen als een beurs van en voor de gehele keten en is een staalkaart van bedrijven en kennisinstellingen die op een of andere wijze zijn gespecialiseerd in precisietechnologie. Dit jaar zullen ruim 260 exposanten zich met een reeks noviteiten aan de keten presenteren.

Als doelstelling hanteert organisator Mikrocentrum dat via expositie en congres bestaande kennis en innovaties op het gebied van precisietechnologie zichtbaar wil maken. Dat congres omvat ruim 50 lezingen over onder andere meten, micro-bewerken, motion control en engineering. Een compleet overzicht is op de beurssite terug te vinden. Tegelijkertijd wil de organisatie voor de verwachte 3000 bezoekers vraag en aanbod samenbrengen en de samenwerking en netwerken binnen de Europese regio bevorderen en verbeteren met als doel: nieuwe producten, oplossingen, markten en kennisuitwisseling.

PCBA-test

Op de Precisiebeurs introduceert en demonstreert TBP (standnummer 196) een gloednieuwe structurele testmethode, die de kwaliteit in productie van elektronica verder verhoogt. Met deze testmethode, die zich laat omschrijven als Extended Boundary Scan test (EBS test), is het mogelijk om op structurele wijze PCBA’s (Printed Cicuit Board Assembly) te testen op productiefouten. Dat geldt niet alleen voor PCBA’s met digitale functionaliteiten (Boundary Scan Test), maar ook voor uitvoeringen met een mix van digitale en analoge functionaliteiten. Ook kunnen volledig analoge PCBA’s met de EBS-test worden onderzocht. Met de door TBP Electronics in nauwe samenwerking met JTAG Technologies ontwikkelde EBS-test is het mogelijk om kwalitatief betere producten te realiseren tegen een lagere Total Cost of Ownership (TCO).

High-end sensor

Sick (standnummer 82) toont  de jongste ontwikkelingen op het gebied van meten en positioneren – van encoders, lasersensoren, tot camera-gebaseerde en vision-oplossingen. Ook de nieuwe high-end displacementsensor OD-Mini komt naar de beurs. De lichtgewicht rvs of aluminium behuizing van de OD-Mini herbergt CMOS-technologie die nauwkeurige metingen garandeert – ongeacht de kleur of het glanzende oppervlak van het te detecteren object. Dankzij de intuïtieve bediening en een display met vier status-led’s laat de OD-Mini zich bijzonder eenvoudig configureren. De sensor kan ook via de externe teach-ingang worden geconfigureerd. De OD-Mini kent een verscheidenheid aan interfaces voor integratie in elk netwerk. Geschikt voor dynamische applicaties waarbij ondanks hoge snelheden een hoge nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid essentieel is.

Actuatoren

SMC schuift op stand 163 de eenvoudig te bedienen en te installeren LAT-serie lineaire motoren naar voren. De serie is ideaal voor gebruik in processen die een hoge precisie eisen. Denk aan het scherpstellen van een lens of het verrichten van metingen. Bovendien is de LAT-serie ook geschikt voor het duwen van zeer kleine ladingen of het snel uitstoten van bepaalde onderdelen. Met het invullen van slechts drie parameters – takttijd, positie en gewicht – is nauwkeurige positionering (± 5 µm) al een feit. Programmeren wordt hiermee parametriseren. De LAT is slecht 9 mm dik en wordt geleverd in drie verschillende lengtes. Hij heeft een duwkracht van maximaal 6 N en een maximale snelheid van 400 mm/s. Het maximaal te verplaatsen gewicht is 500 gram en de maximale acceleratie is 60m/s². Met een andere besturing (LCC-10) worden bovengenoemde cijfers verdubbeld.

Mini-H-portaal

Festo vraagt op stand 139 vooral aandacht voor het compacte Mini-H-portaal EXCM voor laboratoriumtoepassingen en montage van kleine onderdelen. Het compacte portaal omvat een parallel kinematisch aandrijfconcept waarmee de gebruiker binnen een compacte ruimte iedere positie kan bereiken. De doorlopende tandriem beweegt de slede in twee richtingen (X en Y) en is direct gekoppeld aan twee ‘servolite’-motoren (stappenmotor met encoder en servoregeling). Dit compact bouwende systeem is voorzien van een gestandaardiseerd aandrijf- en besturingspakket in IP20 op basis van ‘closed loop servo’.

Het portaalsysteem is beschikbaar in een EXCM-10 en een EXCM-30 uitvoering. De EXCM-10 is onder meer in te zetten voor pre- en post analytische laboratoriumprocessen zoals het voorbereiden en verdelen van monsters of het verstrekken en archiveren ervan. Door toepassing van de glijgeleiding is deze uitvoering interessanter geprijsd dan de EXCM-30.

De EXCM-30 is ideaal om de uitdagingen bij de montage van kleine onderdelen en in de elektronicafabricage het hoofd te bieden. Denk hierbij onder meer aan het handelen van steeds kleinere bouwdelen, of het streven naar steeds compactere productiesystemen. De snelle kogelomloopgeleiding is bestand tegen hoge lasten. Optioneel is de EXCM-30 te voorzien van een extra Z-as.

I/O en aansturing

In Veldhoven laat SigmaControl in stand 11 het compacte S-Dias I/O-systeem van Sigmatek zien. Op stappenmotorniveau kan een demo pick- & place robot worden aangestuurd met Varan Stepper Modules gekoppeld aan een ETV besturingspaneel en SINA Drives zorgt voor een lineaire-motor-demo die optimaal bestuurd kan worden met het Sigmatek DIAS Drive 100 (MDD100) compact ‘servo drive’-systeem.

De uitbreiding van de S-DIAS I/O-generatie behelst een bijpassende CPU in miniformaat, de CP-111 (bxhxd: 12,5×103,5x 72 mm), een 800 MHz EDGE2 Technology Processor met laag verlies en een verwisselbare Micro SD-kaart, zero-voltage safe RAM, 256 MB DDR3 intern geheugen, real-time klok, een usb-poort, een Ethernet en twee VARAN bus interfaces.

SinaDrives levert complete profielen met geïntegreerd meetsysteem, die de toepassing van een lineaire motor binnen ieders bereik brengt. Het geïntegreerde standaardmeetsysteem – optische lineaire encoder, periode 40 µm – maakt herhalingsnauwkeurigheden van 1 µm mogelijk; positioneeronnauwkeurigheden in de ordegrootte van 0,01 tot 0,02 mm zijn eenvoudig te realiseren. De ingebouwde motoren zijn van Tecnotion; schuin geplaatste magneten maken een zeer kleine ‘cogging’ mogelijk.