Printen met grafeen (video)

Het moderne wondermateriaal grafeen is door ontwikkelaars gebruikt om circuits te printen op kleding. Zo creëren ze een werkelijk draagbare (wearable) vorm van techniek, zonder dat er knollen van horloges, augmented reality brillen of onderhuids geïmplanteerde computers bij nodig zijn.

Het belangrijkste kenmerk van grafeen is dat het werkzaam is terwijl het toch slechts één atoomlaag dik is. Daardoor is het een uitermate flexibel materiaal. Om de mogelijkheden ervan te demonstreren is de Cambridge University erin geslaagd om een pianotoetsenbord op textiel te printen, met een geleidende grafeeninkt. Ook printten ze een digitaal display op een buigzaam stukje plastic.

De onderzoekers denken dat op deze manier geprinte schakelingen nuttig kunnen zijn voor het in kleding embedden van gezondheidsbewakingssystemen. Maar ook is het denkbaar dat in de toekomst grafeen telefoondisplays op onze handen, buik of benen kunnen worden geprint. Met een op de dijen geprint TV-scherm zal het probleem van televisiekijken-in-bed zeker zijn opgelost.