Intel en musicus Flume vormen tablet-band (video)

Wat krijg je als je tablets combineert met een prijswinnende Australische musicus en producer? “Intelligent Sounds’, een band van tablets met Intel-processor die een compositie van Flume uitvoert, onder leiding van dirigent Felix de Robot. Elk bandlid is geprogrammeerd als synthesizer en voorgeprogrammeerde robotarmen slaan op het juiste moment de juiste noten aan.

Om het creatieve vermogen van hun processoren in tablets te demonstreren, zette Intel een inventief muziekfilmproject op, in samenwerking met Flume, oftewel Harley Streten.

‘Intelligent Sounds’ is een technologisch experiment, met Felix de Robot en zijn door tablets bestuurde bandleden. Zij spelen een speciaal voor dit project geschreven compositie. Elk lid van de tablet-band is geprogrammeerd met synthesizernoten en wordt getriggerd om te spelen terwijl voorgeprogrammeerde robotarmen de juist noot op het juiste moment aanslaan.  

Intel-marketeer en -strateeg Jayant Murty zegt dat de film is bedoeld als amusant licht- en geluidsexperiment, en ook ter aanmoediging van het publiek om eens te kijken naar de technologie in hun tablets.

"Het is heel gewoon om op een tablet muziek af te spelen, maar het is bijzonder als die tablet de muziek zelf creëert. Onze technologie transformeert de tablet van apparaat om ‘content’ te consumeren, tot een innovatief instrument dat ongelooflijke zelfexpressie mogelijk maakt", aldus Murty.

Flume noemde ‘Intelligent Sounds’ een van zijn leukste en uitdagendste projecten tot nu toe. "Ik houd van de uitdaging om muziek te schrijven voor een bepaald project met een gedefinieerd thema. Ik vind het werken onder zulke randvoorwaarden eerder inspirerend dan belemmerend."

Streten is nog maar 21 jaar oud, maar geniet al internationale waardering en faam. Hij schreef een groot deel van zijn platina debuutalbum tijdens een rugzakvakantie in Europa. "Voor mij is het belangrijk om technologie waar en wanneer dan ook beschikbaar te hebben."

Intelligent Sounds is hieronder te bekijken, evenals een ‘making of’ video.

Over Flume

Flume is de artiestennaam van de 21-jarige Autralische producer van elektronische muziek, Harley Streten. Flume’s debuutalbum kwam uit in november 2012 bij het onafhankelijke label Future Classic en het kreeg veel waardering bij recensenten en publiek. Het steeg tot een nummer-1 notering op de lijsten van Aria en iTunes, met een platina en twee gouden singles.