RapidPro 2013: ‘Catwalk’ voor de jongste industriële revolutie

Op de Parijse modeweek gingen recentelijk twee modellen gekleed in 3D-geprinte creaties. De twee ensembles – een rok met cape en een jurk – waren afkomstig uit de Voltage ‘haute couture’ collectie van de Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen. Op 26 en 27 februari wordt de stand van zaken op het gebied van 3D printen – van haute couture tot pret-a-porter zullen we maar zeggen – geshowd in Veldhoven op RapidPro 2013.

Maar ook al is het haute couture, haar ensembles maken wel duidelijk dat de impact van 3D printing enorm is. De mogelijkheden lijken in elk geval oneindig en de productietechniek is meer dan ‘fashionable’. Want het is niet zo maar een niemendalletje dat Iris voorschotelt. De rok en cape – ontworpen in samenwerking met kunstenaar, architect, ontwerper en professor, Neri Oxman van MIT’s Media Lab (Massachusetts Institute of Technology) is geprint door Stratasys. De jurk is ontworpen in samenwerking met de Oostenrijkse architecte Julia Koerner – met op dit moment een lectoraat aan de UCLA Los Angeles en geprint door Materialise. Beide – Stratasys en Materialise – zijn present op RapidPro 2013.

Vraag

RapidPro dat zich afficheert als ‘dé belangrijkste vakbeurs met congres voor de totale keten van het snel en efficiënt ontwikkelen en produceren van prototypen en eindproducten’ lijkt zonder meer in te spelen op een vraag. In 2011 op de eerste en eendaagse editie waren er 40 exposanten, die in de woorden van RapidPro manager Els van de Ven min of meer belaagd werden door 1100 bezoekers. Meteen reden voor organisator Mikrocentrum de editie 2012 met een dag te verlengen.

Op de eerste tweedaagse editie vorig jaar werd de vloer bevolkt door 53 exposanten en verdubbelde het aantal bezoekers naar 2300, waarvan 17% afkomstig uit het buitenland. Onder de buitenlandse bezoekers waren de Belgen ruim vertegenwoordigd, maar er waren ook bezoekers uit de Tsjechische Republiek, Korea, USA, Zweden, Slovenië, Duitsland, Luxemburg en Australië. Volgens Mikrocentrum is RapidPro met deze omvang en bezoekersaantallen een van de grootste evenementen in zijn soort wereldwijd.