Physicaprijs 2013 voor Frank Linde en Stan Bentvelsen

Nikhef-directeur prof.dr. Frank Linde en Nikhef-onderzoeker prof.dr. Stan Bentvelsen ontvangen de Physicaprijs 2013 voor hun bijdragen aan de ontdekking van het higgsdeeltje met de Atlasdetector. Linde is voormalig programmaleider van de Nikhef Atlas-groep (tot 2004) en Bentvelsen is de huidige programmaleider (sinds 2004).

"Ik vond de Higgs ontdekking van 4 juli vorig jaar werk-technisch gezien al het meest emotionele moment uit mijn carrière. Extra leuk als daar dan ook nog eens een prijs aan verbonden wordt. Ook ontzettend mooi voor Nikhef, temeer omdat vanwege het collaboratieve karakter van veel van ons onderzoek prijzen en premies vaak onze neus voorbij gaan", aldus Linde. Ook Bentvelsen reageert enthousiast: "Fantastisch dat deze prijs is toegekend aan de experimentele deeltjesfysica. Ik beschouw het als een erkenning voor de jarenlange werkzaamheden van de Nikhef-Atlas groep, die hiermee als geheel de waardering krijgt voor deze ontdekking."

Atlas-samenwerking

De ontdekking van het higgsdeeltje is het succesvolle resultaat van een groot samenwerkingsproject. Een fors aantal onderzoekers uit de Atlas-groep van Nikhef is nauw betrokken bij het Higgs-onderzoek. De Nikhef-onderzoekers – verbonden aan FOM-instituut Nikhef, Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit van Amsterdam – hebben op alle gebieden (hardware, computing, software, analyse) belangrijke bijdragen geleverd binnen de Atlas-samenwerking.

Over de Physicaprijs

De Physicaprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een eminente, in Nederland werkzame, fysicus. De voorzitters van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging en de Stichting Physica kennen de prijs toe na consultatie van diverse vertegenwoordigers van de natuurkundegemeenschap in Nederland.

Physicalezing

Linde en Bentvelsen zullen de bijbehorende Physicalezing geven in het avondprogramma van FYSICA 2013 op vrijdag 19 april op de TU Delft. De titel van de lezing zal zijn ‘De jacht op de Higgs’, waarbij zowel ingegaan wordt op de start van het project (Linde) als op de ontdekking van het higgsdeeltje (Bentvelsen).

Meer informatie
Over Fysica
Over Atlas