Grote ondernemingen: onvoldoende financiering voor topsectorenbeleid

In een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken schrijven dertien grote ondernemingen dat ze te weinig financiële steun krijgen voor toegepast wetenschappelijk onderzoek. Ze stellen dat daaroor het topsectorenbeleid op een mislukking dreigt uit te lopen.

Ondernemingen als AkzoNobel, DSM, Fokker, FrieslandCampina en Unilever, ondertekenden de brief. Zij stellen dat het topsectorenbeleid, waarin kennisinstellingen en bedrijven samenwerken om innovatie te bevorderen, te weinig van de grond komt. De bedrijven vinden dat ze te weinig financiële steun krijgen van publieke financiers van wetenschappelijk onderzoek, zoals NWO en TNO. Procedures om geld te krijgen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zouden bijvoorbeeld  te tijdrovend zijn. Ook zou uitsluitend fundamenteel wetenschappelijke onderzoek worden gefinancierd, terwijl de ondernemingen vooral toegepast onderzoek willen doen.

PvdA-kamerlid Jan Vos heeft hierover inmiddels vragen gesteld aan de minister. Het ministerie van Economische Zaken zegt in gesprek te gaan met de bedrijven.

Bron: het Financieele Dagblad