Japanse robot transformeert in auto (video)

‘Transformers’ hebben nog steeds een speciaal plekje in het hart van veel mensen en vooral engineers in de robotica. Het Japanse Brave Robotics heeft nu niet alleen een werkend prototype gemaakt van een transformerende robot, maar heeft hem zelfs al klaar voor massaproductie.

De Brave Robot (versie 9) is via een iteratief proces de afgelopen tien jaar ontwikkeld door een team onder leiding van Kenji Ishida. De robot transformeert moeiteloos in een auto en weer terug in robotvorm. De bediening gebeurt via een gamepad, waarmee hij draadloos op afstand is te besturen. Ook heeft hij een WiFi camera aan boord, waarvan de beelden live gestreamd worden naar bijvoorbeeld een tablet.

3D geprinte auto/robot

Alle externe onderdelen van de robot zijn vervaardigd met een 3D-printer die onlangs is aangeschaft door hobby-robotontwikelaar Brave Robotics. In autovorm kan de robot worden bewogen en rondgestuurd zoals elke andere radiografische auto. In de robotvorm kan hij lopen, projectieltjes wegschieten en fotogenieke poses aannemen.

Beperkt beschikbaar

Voor de eerste productiebatch heeft Brave Robotics slechts tien robots gemaakt. De prijs is nog niet bekendgemaakt. De robots worden geleverd in een op maat gemaakt koffertje en worden volledig voorgeprogrammeerd bezorgd. Brave is ook bezig met nog grotere versies van de robot, die ze de komende jaren wil introduceren.