1,68 miljoen van FOM voor materialenonderzoek Kees Storm

Dr. Kees Storm krijgt van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) 1,68 miljoen euro, voor zijn onderzoeksprogramma ‘De mechanica van zachte materialen onder controle’. FOM kende in totaal 9,9 miljoen euro aan subsidies toe, aan vijf nieuwe programma’s.

De ‘Vrije FOM-programma’s’ verenigen de beste onderzoeksgroepen op hun terrein in Nederland. In elk onderzoeksprogramma bundelen dé specialisten van de verschillende Nederlandse kennisinstellingen hun krachten, laat FOM weten. De vijf gehonoreerde programma’s zijn de winnaars in een zware competitie die afgelopen voorjaar startte met achttien ingediende aanvragen.

Marginale materialen 

Programmaleider Storm en zijn medeonderzoekers kijken naar zogenoemde marginale materialen. Dat is een geheel nieuw type materie, dat ontstaat als je uit een sterk verbonden structuur één voor één alle overbodige verbindingen wegneemt. De mechanische respons van zulke materialen, net voordat ze hun samenhang verliezen en uiteenvallen, is uniek. Recent theoretisch werk heeft uitgewezen dat kleine veranderingen in structuur, temperatuur, compositie en belasting een ongekend sterk effect op eigenschappen hebben. Dat principe wijst de weg naar materialen die sterker worden als ze dreigen te breken, materialen die zichzelf kunnen repareren, of materialen die uitstekend schokken en geluid kunnen absorberen.

Mechanische responsiviteit

De onderzoekers gebruiken een totaal nieuwe strategie om zeer gericht innovatieve, functionele zachte polymere materialen te maken en te karakteriseren. Hierbij maken ze op alle mogelijke manieren gebruik van de grote mechanische responsiviteit van marginale zachte netwerken. "Wat een prachtige kans om deze nieuwe strategie voor het ontwerpen van zachte materie van de computer naar de werkelijkheid te brengen. Met ons programma bestrijken we het spectrum van nieuwe fundamentele fysica tot materialen die klaar zijn voor industriële toepassingen. Een enthousiast team van theoretische en experimentele fysici gaat, samen met de industrie, heel gericht deze uitdaging aan", aldus Storm, die aan de TU/e werkzaam is bij de faculteit Technische Natuurkunde en het Institute for Complex Molecular Systems.

Het programma van Storm is een samenwerkingsverband van de Vrije Universiteit (MacKintosh), de Universiteit Leiden (Vitelli en Van Hecke), de Technische Universiteit Eindhoven, het FOM-instituut AMOLF (G.H. Koenderink en Leunissen) en de Universiteit Utrecht (Velikov) in coöperatie met Unilever R&D.