Cybercrime: what’s hot op Infosecurity

Een zonnige toekomst voor cybercrime, kwetsbaarheid voor cyberaanvallen, op naar een deltaplan voor cybersecurity, open source software en beveiligingstools, leer denken als een hacker met de Hacking Challenge en alles over cyberoperations van het Task Force Defensie Cybercentre. Dit is slechts een greep uit de onderwerpen en seminars van het seminarprogramma van vakbeurs Infosecurity.nl. Zowel technische als beleidsmatige onderwerpen passeren de revue

Pieter Hartel van de Universiteit van Twente is van mening dat cybercrime een zonnige toekomst tegemoet gaat. In zijn presentatie ‘Cybercrime has a bright future’ geeft hij een korte geschiedenis van internet, een behandeling van praktische cases zoals de Diginotar-zaak maar ook de relatie tussen ‘gewone’ misdaad en cybercrime komt ter sprake. Deze sessie, gericht op management,  vindt plaats op woensdag 31 oktober van 14:00 tot 14:45 uur in zaal 7, Prins Claus Congreszaal.

Kwetsbare organisatie

Hoe kwetsbaar is jouw organisatie voor cybersecurity aanvallen? Deze vraag staat centraal tijdens de sessie van Johan Loos, specialist in informatiebeveiliging bij Acces Denied. Cybercrime is big business. Grote kans dat het de organisatie die wordt aangevallen veel geld kost. Servers bewaren gegevens van de organisatie zoals financiële en vertrouwelijke informatie. Des te meer reden om te zorgen dat het niet in handen komt van personen voor wie de informatie niet bestemd is. Gedurende deze technische sessie, maakt hij gebruik van server side exploits, client side exploits, en application exploits om toegang te krijgen tot een systeem en zo te laten zien hoe cybercrime gaat. Deze technische sessie is woensdag 31 oktober van 14:00 tot 14:45 uur in zaal 8, Irene Congreszaal.

Deltaplan voor cybersecurity

Incidenten zijn van alledag, de krantenkoppen staan er vol mee. Maar wat kun je nu echt doen om het beschermingsniveau te verhogen? De tijd van de vinger in de dijk is voorbij. Volgens Bart Pegge, beleidsadviseur bij ICT Office, is het tijd voor een deltaplan cybersecurity. Daarin wordt niet alleen aandacht besteed aan wat de overheid moet doen, maar ook wat bedrijven, klein en groot, moeten doen om hun beveiliging op orde te houden. Deze technische sessie met titel ‘Op naar een deltaplan cybersecurity’ is op woensdag 31 oktober van 15:00 tot 15:45 uur in zaal 8, Irene Congreszaal.

Open source en beveiliging

‘Open collaboration: the best offence is no defence’, is de titel van de presentatie van Maurice Verheesen van AT Computing. Volgens hem wordt security sinds jaar en dag geassocieerd met woorden als opsluiten, bewaken en geheim houden. Vreemd genoeg worden in de open source software wereld de beste en soms zelfs de enige security tools ontwikkeld. En dat terwijl de ontwikkeling een volledig open en transparante bezigheid is. In deze lezing neemt Verheesen de luisteraar mee terug de geschiedenis in van (open source) software ontwikkeling. Daarbij laat hij zien hoe het kan dat een dergelijk ontwikkelmodel ook security en encryptietools produceert. Vaak van een dergelijke niveau dat proprietary leveranciers er maar moeilijk mee kunnen concurreren. Deze technische sessie is op donderdag 1 november van 11:00 tot 11:45 in zaal 8, Irene Congreszaal.

Hacking challenge: leer denken als een hacker

Op beide dagen vindt een ware Hacking Challenge plaats op de beursvloer onder leiding van Tom Schuurmans, senior manager binnen het Security & Privacy team van Deloitte Risk Services. Hacken wordt veelal gezien als een ingewikkelde bezigheid. Tijdens de Deloitte HackLAB Hacking Challenge kan iedere bezoeker zelf als hacker deelnemen aan een hack gericht op een fictieve organisatie. De sessie wordt geïntroduceerd door Deloitte Ethical Hack experts. Vervolgens start de Hacking Challenge met tien teams. Het event wordt afgesloten met een prijsuitreiking voor de beste hacker. Geïnteresseerden kunnen zich vooraf inschrijven als deelnemer via keren.berkovitz@vnuexhibitions.com. Het niveau van de Hacking Challenge varieert van simpele vulnerability detection en exploitation (SQL, buffer overflow), tot aan de meer lastige hacks. Deze managementsessie vindt plaats op beide dagen van 12:45 tot 13.30 uur in zaal 7, Prins Claus Congreszaal.

Defensie Cyber Strategie

Kolonel Hans Folmer, commandant Taskforce Cyber bij de Defensiestaf, vertelt over zijn ervaringen met cyber operations. Het digitale domein is, naast het land, de lucht, de zee en de ruimte, inmiddels het vijfde domein voor militair optreden. Digitale middelen maken in toenemende mate integraal deel hiervan uit. De afhankelijkheid van digitale middelen leidt daarentegen ook tot kwetsbaarheden. De Nederlandse krijgsmacht trekt hier de noodzakelijke conclusies uit en wil in het digitale domein de vooraanstaande rol spelen die bij ons land past. Defensie versterkt de komende jaren haar digitale weerbaarheid en ontwikkelt het vermogen om cyber operations uit te voeren. Dit is een technische sessie die plaatsvindt op donderdag 1 november, van 14.00 tot 14.45 uur in zaal 8, Irene Congreszaal.

Bekijk hier alle seminars van Infosecurity.nl. Tegelijkertijd vinden de beurzen Storage Expo en Tooling Event plaats, met ook een uitgebreid seminarprogramma. Deze seminars zijn te vinden via http://www.storage-expo.nl/ en http://www.toolingevent.nl/.