Universiteit Gent en Imec introduceren open source ontwerpomgeving voor geïntegreerde fotonica

Universiteit Gent en imec introduceren Ipkiss, als open source software platform. Ipkiss is een generiek en modulair softwarepakket voor het parametrisch ontwerpen van geïntegreerde fotonische componenten en circuits.

Het is door iedereen kostenloos te gebruiken onder GPLv2-licentievoorwaarden. Met deze introductie willen Universiteit Gent en imec de spelers in het domein van geïntegreerde fotonica een krachtig en flexibel softwareplatform aanreiken om deze technologie nog sneller zijn waarde te laten bewijzen in tal van toepassingen.

Wat is het Ipkiss softwareplatform?

Ipkiss werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Photonics Research Group van Universiteit Gent en imec als een programmeerbare Mask Layout Generator (GDSII). Deze ontwikkeling startte in 2002. Sindsdien is het pakket sterk geëvolueerd. Nu wordt het gebruikt voor het ontwerpen van fotonische componenten en complexe geïntegreerde fotonische circuits. Een ontwerper kan in Ipkiss snel een fotonische component definiëren, naadloos simuleren in elektromagnetische solvers en vervolgens deze componenten integreren tot een complex circuit en als layout voor een fotomasker voor fabricage exporteren. Om dit te ondersteunen werd Ipkiss modulair opgebouwd met gemakkelijk te programmeren interfaces naar populaire derdepartij simulatoren.  
Hoewel Ipkiss voornamelijk wordt gebruikt voor geïntegreerde fotonicatoepassingen, is het een generiek platform dat eenvoudig kan worden aangepast voor gebruik in andere domeinen zoals mem’s, microfluidics, plasmonics en andere.

Python

Ipkiss maakt gebruik van de scriptingtaal Python. Hierdoor is het gemakkelijk aan te leren en flexibel in gebruik. Aan de hand van Python-scripts kan de gebruiker op een analytische manier de component parametrisch beschrijven. Intern wordt deze beschrijving omgezet in een layout, in input/ouput verbindingen met andere componenten, in een interne circuitvoorstelling enz. Componenten kunnen bovendien  technologie-informatie bevatten die is aangeleverd door de fab. Hierdoor kan een bepaald design gefabriceerd worden op verschillende locaties waarbij de fabricage-eigen condities meegenomen worden in het design. Design kits voor imec’s silicium-fotonicatechnologie zijn beschikbaar via ePIXfab, de Europese foundry service voor silicon photonics, en rechtstreeks via imec voor IC-ontwikkeling op maat.

Krachtig en flexibel

Ontwerpen met Ipkiss is krachtig en flexibel, maar tevens accuraat, resulterend in een productieve ontwerpcyclus met minimale knip-en-plak fouten. Dit is in contrast met een ontwerpcyclus die statisch is en waar bovendien de gebruiker beperkt is tot het interageren via grafische gebruikersinterfaces.
Gebruikers van Ipkiss hebben toegang tot een krachtige tool om hun onderzoek en ontwerpcyclussen in geïntegreerde technologieën te optimaliseren naar efficiëntie en kosten.

Dit softwareplatform is gratis te gebruiken.

Broncode licenties

Het Ipkiss platform is te gebruiken onder verschillende open source licentiemodellen:
 

  • Community: Een GPLv2-licentie om Ipkiss gratis te gebruiken. Het doel van deze licentie is een brede Ipkiss gemeenschap te creeëren waarbij door en voor de gemeenschap verder gebouwd wordt aan Ipkiss.
  • Developer: Een licentie op maat met jaarlijkse contributie om Ipkiss te gebruiken en eigen plug-ins en add-ons te ontwikkelen voor verdere verdeling.
  • Custom commercial: Gebruikers kunnen Ipkiss integreren in een commercieel product waarbij de kosten van de licentie afhankelijk zijn van de toepassing..

Meer informatie is te vinden op http://www.ipkiss.org/