Siemens en Samsung ruziën over led’s

De juridische strijd tussen de elektronicaconcerns Samsung en Siemens over vermeende patentbreuk op het gebied van led-verlichting breidt zich uit. Samsung heeft nu een klacht heeft ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Handel om import van producten van lichtonderdeel Osram van Siemens te weren.

Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf zou Osram inbreuk maken op acht patenten op het gebied van led’s, gebruikt voor een scala aan producten waaronder auto’s, projectoren en schermpjes voor mobiele telefoons.

In juni klaagde het Duitse Siemens zowel Samsung als het eveneens Zuid-Koreaanse LG aan wegens patenbreuk met back-lit LC-displays en ledverlichting in de Verenigde Staten en Duitsland. LG sloot zich eerder deze maand aan bij Samsung om een tegenaanklacht te beginnen tegen Siemens.

Philips en andere grote fabrikanten van ledverlichting hebben voor hun productie licenties genomen op de patenten van Osram. LG en Samsung doen dat niet.

Het geschil is ontstaan juist nu Siemens van plan is om een groot deel van de aandelen in Osram Opto Semiconductors van de hand te doen. Momenteel is dit na Philips de grooteste lichtfabrikant ter wereld. Boze tongen beweren dat de juridische stappen een taktiek zouden zijn om de  waarde van Osram net voor de beursgang in september te verhogen.