ECN adviseert Koeweit

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) wordt de adviseur van Kuwait Institute for Scientific Research (KISR). ECN adviseert en ondersteunt KISR bij het opzetten en inrichten van een testfaciliteit voor fotovoltaïsche systemen (PV) systemen. Daarom is een overeenkomst ondertekend voor een technische samenwerking tussen ECN en KISR. Met deze testfaciliteit gaat KISR zonnepanelen en bijbehorende elektronica testen op efficiency en duurzaamheid onder extreme Koeweitse omstandigheden.

KISR staat nog aan het begin van duurzame technologieonderzoek in Koeweit. Koeweit kent nog geen elektriciteitopwekking via PV systemen. De overheid van Koeweit heeft KISR, een soortgelijke organisatie als ECN, opdracht gegeven om kennis op te doen over PV. Het uiteindelijke doel van KISR is om de industrie en consument in Koeweit over PV te kunnen adviseren.

Training

De advisering over de testfaciliteit omvat onder andere het trainen van medewerkers van KISR, het Ministerie van Elektriciteit & Water en het Ministerie van Educatie. In januari is een delegatie van ECN vertrokken naar Koeweit om een training te verzorgen op het gebied van PV systemen. Daarnaast werkt ECN ook samen met KISR bij het ontwikkelen van een roadmap voor duurzame energie.

Voor zowel KISR als ECN is dit een uitstekende gelegenheid om verschillende zonnepanelen bij extreme weersomstandigheden in de praktijk te testen. Namelijk in een woestijngebied waar  hitte, zand en kou aan de orde zijn. Daarnaast is er de intentie om in de toekomst  meerdere gezamenlijke projecten op het gebied van duurzame energie op te pakken. Technologieën die bij ECN al in een vergevorderd stadium zijn kunnen in Koeweit worden geïmplementeerd. De samenwerking met KISR is niet alleen voor ECN een belangrijke schakel in de afzet van haar knowhow in Koeweit, maar is ook voor de Nederlandse economie een opsteker.

In 2009 zijn de eerste contacten met ECN gelegd. Tijdens een Solar conferentie zijn afgevaardigden van KISR, naar aanleiding van een presentatie van ECN Solar, in contact gekomen met medewerkers van ECN. Na een aantal verkennende gesprekken werd al gauw duidelijk dat ECN KISR veel te bieden heeft.