Welkom in de toekomst op electronica 2014

De vakbeurs electronica 2014 in München vierde dit jaar zijn vijftigste verjaardag, in aanwezigheid van ruim 73 000 bezoekers uit tachtig landen en 2737 exposanten uit vijftig landen. Daarmee is electronica de grootste beurs ter wereld voor de elektronica-industrie. Belangrijkste conclusie na afloop: de toekomst is ‘connected’, van zogenoemde wearables en auto’s tot complete steden.

Dr. Reinhard Pfeiffer, deputy-CEO van Messe München, constateert: "Electronica heeft laten zien dat de wereld steeds dichter bij elkaar komt. We hebben wereldwijde platforms nodig, zoals electronica, om dat mogelijk te maken." Kurt Sievers, voorzitter van de electronica-adviesraad en algemeen directeur Automotive bij NXP Semiconductors, sluit zich daarbij aan: "Wereldwijde connectivity en daarmee het probleem van veiligheid zijn de relevante onderwerpen voor de toekomst. Door het mogelijk te maken om toepassingen te ontwikkelen waaraan we op dit moment misschien nog niet eens zouden denken, is de elektronica-industrie de stuwende kracht daarachter."

Sectoren als automotive en gezondheidszorg, maar ook de maakindustrie bieden groeikansen. Deze vooruitzichten zorgden voor een onmiskenbaar euforische sfeer in de beurshallen. Dat optimisme wordt gevoed door de jongste cijfers uit de sector. Christoph Stoppok, directeur van de Electronic Components and Systems Association en de PCB and Electronic Systems Association van de ZVEI (de Duitse branche-organisatie van fabrikanten van elektrische en elektronische producten) verwacht dat de wereldmarkt voor elektronicacomponenten met meer dan vier procent zal groeien en het komende jaar ongeveer 527 miljard dollar zal bedragen.

De electronica gooit hoge ogen bij de bezoekers: volgens marktonderzoekinstituut TNS Infratest beoordeelt 96 procent de beurs als ‘goed’ of ‘uitstekend’. Wat betreft aantallen bezoekers scoorden achtereenvolgens Duitsland, Italië, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Zwitserland, Frankrijk, Tsjechië en de VS het hoogst. Er was een significante toename in bezoekers uit Italië, China, Oostenrijk, India en Slovenië.

Met 2737 exposanten uit vijftig landen is een groei gerealiseerd van 2,5 procent ten opzichte van de vorige editie. De meeste exposanten kwamen uit Duitsland. Daarna volgden China, Taiwan, de VS Groot-Brittannië, Honkong, Italië, Frankrijk, Zwitserland en Korea. Nederland en Belgié waren samen goed voor zo’n 60 exposanten. Ook de exposanten waren na afloop bijzonder tevreden over de beurs.

Op de eerste beursdag discussieerden de CEO’s van Infineon Technologies, Freescale Semiconductor, NXP Semiconductors en STMicroelectronics over de kansen en uitdagingen van het Internet of Things (IoT). Ze zijn het erover eens dat het potentieel voor de halfgeleiderindustrie enorm is. Het probleem van veiligheid speelt daarbij een sleutelrol.

De belangrijkste onderwerpen op de IT2Industry Conference, die tijdens de beurs werd gehouden, waren M2M/mobiliteit, IT en sensoren, IT en security, industriële software, infrastructuur en digitale netwerken en IT en energie.

Conferenties over oplossingen en dienste voor de ontwikkeling van embedded platforms en over sensoren, connectiviteit en verlichting voor de automotivebranche trokken elk 160 bezoekers.