Waar ter wereld wordt het meeste onderzoek gedaan

De aan de Amerikaanse overheid gelieerde National Science Foundation onderzoekt met regelmaat op welke plekken er veel onderzoek wordt verricht. Omdat het veel tijd kost om de cijfers uit de hele wereld bij elkaar te zoeken en te vergelijken loopt de rapportage gewoonlijk twee jaar achter.

De nieuwste versie van de Science and Engineering Indicators Digest is echter een goudmijn voor het ontdekken van langetermijn-tendensen in onderzoek en ontwikkeling over de hele wereld. Enkele feiten uit het rapport:

  • De wereldwijde R&D-uitgeven in 2009 bedroegen 1,25 miljard dollar en dat is een verdubbeling vergeleken met tien jaar eerder.
  • De VS geven (nog) het meest uit, met een aandeel van 31% van het wereldtotaal. Maar dat aandeel lag tien jaar eerder nog op 38%.
  • De tien belangrijkste Aziatische landen, aangevoerd door Zuid-Korea, China en Japan nemen samen 37% voor hun rekening.
  • De Europese Unie komt tot 25%.
  • Interessanter nog zijn de groeicijfers: vergeleken met een jaar eerder vielen bijna alle landen drastisch  terug –  vooral Japan en Singapore. Maar ook de EU en de VS schakelden een paar tandjes terug. Alleen in China namen de R&D-uitgaven toe. Over de langere termijn was deze trend zelfs nog duidelijker. Japan is vermoedelijk ingehaald door Zuid-Korea (exact vergelijkingsmateriaal voor Zuid-Korea was nog niet beschikbaar) en in de EU stagneerden de uitgaven ook.
  • Als vanuit geografisch standpunt naar de cijfers wordt gekeken, dan aandeel van de inspanningen van de Aziatische landen van 1996 tot 2009 gestegen met 35%. Het aantal actieve onderzoekers steeg in deze periode wereldwijd van 4 miljoen naar 6 miljoen.
  • Kijkend naar de invloed van R&D op de hightech-productie in de afzonderlijke landen dan leverden deze investeringen het meeste rendement op in de VS, de EU en China. Door de recessie ten gevolge van de financiële crisis in 2008 zijn de verhoudingen enigszins verschoven. Waar de VS hun positie in het economisch benutten van R&D hebben weten te handhaven, liep het in Japan, de EU en de meeste Aziatische landen terug. Momenteel hebben de VS en de EU elk een aandeel van ongeveer 15% in de wereldwijde hightech-export.