Twee Nederlandse ontdekkingen in Natuurkunde-top 10

PhysicsWorld, het vakblad van het Institute of Physics publiceert haar top 10 van belangrijkste Natuurkundige ontdekkingen wereldwijd in 2012. Bovenaan staat uiteraard de ontdekking van het Higgs-deelte, maar de top 10 kent ook twee Nederlandse ontdekkingen: In de lijst staat ook het detecteren van het bijzondere Majorana-deeltje door de groep van Leo Kouwenhoven van de TU Delft (in samenwerking met de TU Eindhoven) en een ontdekking van de groep van Allard Mosk in Twente. Zij ontwikkelden een methode om door een ondoorzichtig materiaal te kunnen kijken.

De groep van Kouwenhoven wist als eerste het langgezochte Majorana-deeltje te detecteren. De geniale Italiaanse natuurkundige Majorana leidde in de jaren dertig van de vorige eeuw uit de kwantumtheorie af dat er een bijzonder deeltje kon bestaan, een deeltje dat zelf zijn eigen antideeltje is: het Majorana fermion. Die ‘Majorana’ bevindt zich precies op de grens van materie en antimaterie.

Opwinding

Nanowetenschapper Leo Kouwenhoven veroorzaakte in februari grote opwinding onder natuurkundigen door de voorlopige resultaten op een wetenschappelijk congres te presenteren. Op 12 april publiceren de wetenschappers hun onderzoek in Science. Het onderzoek werd gefinancierd door de Stichting FOM en Microsoft.

Ondoorzichtig

Onderzoekers van de Universiteit Twente  onder leiding van Allard Mosk  lieten een laserstraal onder verschillende hoeken op een verstrooiend oppervlak van matglas vallen Tegelijk registreerde een computer nauwkeurig hoeveel licht daarbij terugkwam van het verborgen voorwerp. op deze manier konden zij door ondoorzichtig materiaal heenkijken.

Een toekomstdroom is dat het onderzoek zal leiden tot nieuwe methodes om onder de huid te kunnen kijken. "Maar," merkt Mosk op, "daarvoor is onze huidige techniek nog te langzaam". Daarom worden dergelijke toepassingen pas op een termijn van tien jaar verwacht.

Bekijk hier de volledige top-10