Trainingen en certificatie moeten ongevallen in hydraulieksector terugdringen

De feestelijke uitreiking van de eerste officiële certificaten van de training ‘Veilig werken met slangen en componenten zal plaatsvinden tijdens ‘World of Technology & Science’ op woensdag 1 oktober op het FEDA- paviljoen.

Tevens wordt de 6e Technische Leergang: Hydrauliek leidingtechniek geïntroduceerd. Het doel van de training is het terugdringen van het aantal (bijna) bedrijfsongevallen in de hydraulieksector. Arjan Coppens, bestuurslid van de FEDA vereniging voor aandrijven en automatiseren en Hans Hogenboom, directeur fluid power bij Eriks vertellen over het initiatief.

Standaarden voor veiligheid

De essentie van ‘Veilig werken met hydrauliek’ is in Groot Brittannië opgericht door BFPA. Na bewezen succes heeft FEDA, als belangrijke speler op het gebied van hydrauliek, de kennis naar Nederland gehaald. Hiermee wordt beoogd de branche te bedienen met het ontwikkelen van handvatten voor hoge standaarden van veiligheid en professionaliteit binnen de industrie. “Het uiteindelijke doel van het initiatief is tweedelig. Enerzijds willen wij verenigd vanuit FEDA een standaard creëren van kennis en kunde op het gebied van veiligheid binnen de industrie. Anderzijds zou het voor eindgebruikers en dienstverleners een vereiste moeten worden om met monteurs te werken die gecertificeerd zijn volgens deze standaard,” aldus Coppens.

Pilot training

Op 30 juni vond de pilot training plaats in het kader van de hydrauliek certificering: Veilig werken met slangen en componenten. Tien cursisten bogen zich bij Eriks over de ins en outs van het veilig werken met hydrauliek. “Het initiatief werd hoog gewaardeerd door de deelnemers en ook zij zien in dat certificeren een steeds belangrijker gegeven wordt, voor de opdrachtgever, maar ook voor bijvoorbeeld de verzekering. Zaak is nu om afstemming tussen de opleiders en eindgebruikers plaats te laten vinden over de invoering van de standaard en certificering” aldus Hogenboom. Eriks wil dit jaar nog drie opleidingsdagen organiseren op Eriks-locaties in Groningen, Rotterdam en Roermond. Op dit moment is FEDA in gesprek met ROVC en verschillende potentiële opleiders (FEDA leden), die de training vanaf volgend jaar aan zullen bieden.

Wilt u meer informatie over ‘Veilig werken met hydrauliek’? Neem contact op met Arjan Coppens: arjan.coppens@boschrexroth.nl.
Bron: FEDA