Top 8: de snelst groeiende maakbedrijven van Nederland

De snelst groeiende maakbedrijven van Nederland? Een metaalbewerker, een ontwerpbureau, een landbouwautomatiseerder, een leverancier van lichtoplossingen, een verticale tuinder, een fotonicabedrijf, een producent van trapliften en een ontwikkelaar van mobiele kranen. Het lijkt een allegaartje, maar ze hebben drie dingen gemeen.

247tailorsteel, Hubs , Akroh Industries, Lightronics, Logiqs, Smart Photonics, Smienk Trapliften en Spierings Mobile Cranes. Dat  zijn de 8 maakbedrijven die voorkomen in de Top250 Groeibedrijven. Deze lijst bestaat uit de 250 Nederlandse bedrijven die in de periode 2016 tot 2019 het meest zijn gegroeid in omzet en/of werknemers. Ze zijn allemaal een kijkje waard.

De Top 10 is gebaseerd op bedrijven die in deze periode de meeste banen hebben gecreëerd en de hoogste gemiddelde jaarlijkse groei van werknemers hebben behaald. Dit zijn Takeaway.com, Picnic, Rituals, Dept Agency, Young Capital, Workrate, Coolblue, Newcold, Adyen en MediaMonks.

Interessant is de nummer 4, Dept Agency, dat bedrijven helpt om aansluiting te vinden met de digitale wereld.

Newcold is een logistiek dienstverlener die wereldwijd vrieshuizen bouwt en exploiteert. De warehouses zijn vrijwel geheel geautomatiseerd en worden gekoeld tot -23 ℃. 

De Top 250 Groeibedrijven is een overzicht van snelgroeiende bedrijven (scale-ups), gebaseerd op het ScaleUp Dashboard en wordt gepubliceerd in samenwerking met nlgroeit. Het onderzoek wordt geleid door Justin Jansen, academisch directeur van Erasmus Centre for Entrepreneurship en hoogleraar Corporate Entrepreneurship aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit (RSM).

De genoemde scale-ups hebben:

  • minimaal 10 FTE (FullTime Equivalent) en/of minimaal 5 miljoen euro omzet aan het begin van de meetperiode;
  • een gemiddelde groei van ten minste 20% in FTE en/of omzet behaald in de drie opeenvolgende jaren in de periode 2016-2019.

Browse zelf door de lijst en kijk welke bedrijven goed zijn gegroeid in verschillende sectoren