Synchroon 3D-tekenen over honderden kilometers zonder vertraging

Onderzoekers en IT-specialisten van de Universiteit Twente hebben hun geavanceerde robotarmen, de z ogeheten ‘Haptic Masters’ aangesloten op de hoogwaardige 10G lichtpaden van Surgnet7. Door de snelheid en betrouwbaarheid van de lichtpaden konden de robotarmen synchroon met elkaar communiceren, ook al stonden ze honderden kilometers uit elkaar. Een ‘gewone’ internetverbinding levert hiervoor teveel vertraging op.

Europese 3D-visualisatiespecialisten hebben de voordelen van het Surfnet-netwerk ervaren tijdens de General Assembly meeting van het Europese Visionair project op 28 en 29 februari jl. Via een 914 kilometer lang lichtpad binnen Nederland waren twee Haptic Masters met elkaar verbonden. Met de ene robotarm konden de deelnemers de andere robotarm aansturen en synchroon laten tekenen. Tegelijkertijd werd er tegendruk gevoeld van de pen op het papier. De Universiteit Twente is de eerste Nederlandse universiteit die is aangesloten op het nieuwe Surfnet7 netwerk.

Low-latency

Een minimale vertraging op de lijn (low latency) is essentieel voor ‘haptic’-technieken waarbij een gebruiker op afstand ervaart wat een gebruiker onderneemt op een andere locatie; bijvoorbeeld als een chirurg in Europa zijn collega in de Verenigde Staten wil assisteren bij een co-operatie. Met de ‘low-latency lichtpad-demonstratie’ hebben Surfnet en de Universiteit Twente aangetoond dat de Virtual Reality infrastructuren ook voor alle Nederlandse onderzoekers op afstand bruikbaar zijn. Surfnet en het Virtual Reality-lab (VR-lab) onderzoeken momenteel samen met de Visionair-partners de mogelijkheden van een internationale demo dit jaar.

Visionair projectvoorstel

Visionair is acroniem voor visoion Advanced Infrastructure for Research’ en pleit voor een Europese infrastructuur op hoog niveau voor visualisatie faciliteiten die openstaat voor onderzoeksteams wereldwijd. Door bestaande faciliteiten te integreren creëert Visionair een infrastructuur van wereldklasse voor het uitvoeren van state-of-the-art onderzoek, wat de zichtbaarheid van de Europese onderzoeksruimte (ERA) vergroot. Onderzoekers die gebruik willen maken van de Visionair-infrastructuren zijn uitgenodigd om voor 31 maart 2012 een projectvoorstel in te dienen.

Surfnet7

Surfnet7 is het hybride netwerk van Surfnet dat in 2012 wordt uitgerold. De Universiteit Twente is de eerste instelling waar Surfnet7 is geïnstalleerd. Surfnet 7 bevat een compleet nieuwe Ethernetlaag. Op de IP-routeringlagen worden bovendien nieuwe faciliteiten en bandbreedtes tot 100 Gbit/s – wellicht zelfs hoger – getest en waar nodig en mogelijk ingevoerd. Ook biedt Surfnet7 straks via intelligente middleware-oplossingen flexibel en on-demand toegang tot de netwerkvoorzieningen.

Surfnet7 wordt ontwikkeld binnen het GigaPort3-project (uitvoeringsperiode 2009 – 2013). Surfnet voert het project uit onder supervisie van Surf en in samenwerking met leveranciers, gebruikers en onderzoekspartners. GigaPort3 is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES).

Bron: Website Surf Net