Studenten TU Delft presenteren extreem lichte en zuinige race-auto

Het DUT Racing team van de TU Delft presenteert op woensdag 10 juni op de Markt in Delft zijn nieuwste race-auto: de DUT09. Ruim zestig studenten van bijna alle faculteiten ontwierpen, bouwden en testten deze zeer lichte en zuinige auto, die rijdt op bio-ethanol. Deze zomer doet het team voor de negende achtereenvolgende keer mee aan de Formula Student wedstrijden.

Nadat de studenten vorig jaar al de zuinigste auto van de competitie hebben gebouwd, zal de nieuwe auto naar verwachting nog eens 10 tot 20 procent minder brandstof gaan verbruiken (circa 1 op 11 tijdens het racen). Hiermee hopen ze wederom de duurzaamste auto te hebben gebouwd, wat 10 procent van het totaal aantal punten oplevert. Een van de factoren die de auto zo ontzettend zuinig maakt is het lage gewicht van maar iets meer dan 150 kilo (ten opzichte van de gemiddeld 200 kilo zware tegenstanders). De Delftenaren staan al jaren bekend om hun lichtgewicht ontwerpen. Dit heeft onder meer te maken met het chassis van de auto: een zelfdragende constructie van circa 20 kilo, gemaakt van koolstofvezel. Verder zijn onder andere ook de aandrijfassen en velgen van koolstofvezel gemaakt.

Naast het lage gewicht, speelt er een strategische keuze mee in het lage brandstofverbruik van de Delftse race-auto. Een derde factor in de ongeëvenaarde zuinigheid van de DUT09 is de brandstofkeuze. Net als vorig jaar rijdt de auto namelijk op de biobrandstof E-85 (85 procent bio-ethanol en 15 procent benzine).

Formula Student
De studenten doen met de DUT09 voor de negende keer mee aan de Formula Student competitie, waar wereldwijd meer dan 400 Technische Universiteiten in actief zijn. Het DUT Racing team doet binnen deze competitie mee aan de wedstrijden op Silverstone (UK, 16-19 juli) en Hockenheim (D, 6-9 augustus).

Bij Formula Student wordt niet alleen gelet op (race)prestaties van de auto zoals acceleratie, weggedrag en zuinigheid, ook wordt het ontwerp, de produceerbaarheid, de inventiviteit en de veiligheid van de race-auto door experts onder de loep genomen. Zo worden de studenten via een puntensysteem op kwaliteiten beoordeeld die verder gaan dan een eenmalige race-prestatie. Het DUT Racing team staat op dit moment vijfde op de wereld ranglijst van Formula Student.

Roll out
De ‘roll out’ van de DUT09 vindt plaats op woensdag 10 juni vanaf 12.00 uur op de Markt in Delft. www.dutracing.nl