Smarter Objects: echte apparaten met een virtuele interface (video)

MIT Media Lab’s Fluid Interfaces Group heeft een technologie ontwikkeld waarmee virtuele objecten aan echte objecten kunnen worden gekoppeld. Dankzij deze koppeling kunnen ingewikkelde instellingen via de virtuele interface worden gedaan, terwijl de fysieke bediening simpel en intuïtief blijft.

Moderne techniek is mooi. Maar waar een lichtknopje blindelings te bedienen is, kan dit van veel geavanceerde apparaten niet worden gezegd. MIT heeft nu een manier gevonden om het beste van beide werelden te combineren.

Slimme radio

Als voorbeeld toont MIT een radio waarvan de knoppen via een app op een tablet te programmeren zijn. Een augmented reality interface verschijnt letterlijk bovenop de radio. Eenmaal klaar met instellen en de knoppen doen precies wat jij wilt, het starten van je favoriete afspeellijsten bijvoorbeeld. Of trek op het touchscreen van de tablet met je vinger een lijn tussen de radio en een tweede luidspreker en het geluid zal automatisch ook uit deze extra speaker klinken.

Deurslot en ledverlichting

Een andere toepassing is een deur die gesloten blijft, totdat je via het touchscreen de juiste code intypt. Of wat dacht je van een slimme lichtknop waarmee je via je tablet de lichtkleur in je huiskamer kunt aanpassen? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Smarter Objects

Het idee achter Smarter Objects is om handelingen die voor ons tweede natuur zijn geworden (het draaien aan een volumeknop, het aandoen van een lichtschakelaar, etc.) te combineren met de flexibiliteit van een digitale interface. De ontwikkelaars deden een studie waaruit bleek dat het toevoegen van de interface aan een echt object via augmented reality een veel intuïtievere bediening opleverde dan een virtuele representatie van dat object op een scherm.

GUI en TUI

Bij Smart Objects is er een live verbinding nodig tussen een grafische interface en een tastbare interface. Deze ‘graphical user interface’ (GUI) en ‘tangible user interface’ (TUI) zijn via WiFi verbonden met een server. Aanpassingen aan de ene interface zijn dus meteen merkbaar in de andere interface.

Apparaten koppelen

Vooral de optie om meerdere apparaten te koppelen is veelbelovend. Je zou bijvoorbeeld de volumeknop van je radio kunnen koppelen aan de toerenregelaar op je blender, zodat je muziek harder gaat spelen als je blender sneller draait (en dus meer lawaai maakt). Maar een simpeler voorbeeld is om je koffiezetapparaat te koppelen aan je wekker.

En voor de mensen die het onhandig vinden om steeds een tablet mee te zeulen iedere keer als ze hun lichtknoppen willen programmeren, denk eens wat deze techniek zou kunnen doen in combinatie met een draagbare computer zoals een smartwatch of Google Glass.

Smarter Objects from Fluid Interfaces on Vimeo.