Schuiven met bruggen (video)

De komende jaren moeten er vele naoorlogse stalen verkeersbruggen worden gerenoveerd. Om nou te voorkomen dat het halve land jaren plat ligt wegens brugloze verkeersroutes, bedacht een club bedrijven een oplossing: de doorschuifbrug.

Grondgedachte van het concept is dat bestaande stalen brugconstructies zich bij uitstek lenen voor hergebruik. Een stalen brugconstructie is doelmatig te demonteren, reviseren en upgraden en is – mede dankzij het geringe eigen gewicht – met weinig hinder voor verkeer en omgeving eenvoudig te transporteren om opnieuw te worden ingezet op een andere locatie.

Slimme monitoring

De bedoeling is om een te renoveren stalen brug steeds te vervangen door een reeds gerenoveerd exemplaar. Op zijn beurt wordt de verwijderde stalen brug gerenoveerd, wederom snel en onder optimale omstandigheden. Na beperkte constructieve modificatie en desgewenste toevoeging van slimme monitorsystemen gaat de brug op transport naar zijn nieuwe locatie, om daar een toekomstbestendig tweede leven te beginnen. Op die locatie wordt de bestaande brug verwijderd…. en zo ontstaat een efficiënt doorschuifsysteem in stalen bruggen, met perspectief op aanzienlijke milieubesparingen.

Adviesbureau Expericon, Iv-Consult, Hollandia Infra en Mammoet presenteerden hun concept tijdens de Nationale Staalbouwdag in Amsterdam.