Ruim 1 miljard voor innovatieve mkb-bedrijven

Mkb’ers die werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten of processen, of willen samenwerken met Europese partners kunnen deelnemen aan het Europese Kaderprogramma KP7.

Op 10 juli wordt voor circa 8 miljard euro aan oproepen voor internationale onderzoeksprojecten opengesteld. Daarvan gaat ongeveer 1 miljard euro naar mkb-bedrijven. In vele oproepen eist de Europese Commissie deelname van mkb’s om te zorgen dat de researchresultaten ook naar de markt worden gebracht.

Deelname is niet eenvoudig en de concurrentie is groot, maar het is zeker de moeite waard om de mogelijkheden te bekijken. Niet alleen voor het geld, maar vooral voor nieuwe kennis, netwerken en markten. Belangrijke voorwaarden voor succes zijn: echte vernieuwingsideeën, een duidelijke internationaal gerichte strategie, goede contacten met buitenlandse partijen en goede relaties met universiteiten/kennisinstellingen.

Onderzoek verrichten en samenwerken met meerdere partners?

Wanneer een bedrijf zelf onderzoek verricht kan een bedrijf kijken of de plannen aansluiten bij de onderwerpen die de Commissie vraagt in de Cooperation thema’s zoals Health, Agro/Food, ICT, Environment en NMP (Nanotechnologie, Materialen en Productieprocessen). Het is dus zaak dat bedrijven checken of hun onderwerp op de agenda staat. Er moeten minimaal drie partijen uit verschillende landen meedoen en de EU-bijdrage bedraagt ca. 75% van de kosten.

Er is ook een generiek programma voor mkb’ers die samen met minimaal twee buitenlandse mkb-partners onderzoek willen uitbesteden. Het uitbestede onderzoek wordt vergoed en de deelnemende mkb’s worden eigenaar van de resultaten. Ook een branchebrede aanpak is mogelijk.

Andere ondersteuningsmogelijkheden voor onderzoek

Daarnaast zijn er mogelijkheden om Marie Curie-beurzen te krijgen voor buitenlandse onderzoekers, of voor uitwisseling met een universiteit of kennisinstelling. Besteedt een mkb-bedrijf minstens 10% van de omzet of FTEs aan toegepast onderzoek en ontwikkeling en wil het bedrijf samenwerken met een buitenlandse partner dan biedt Eurostars wellicht een goede kans.

Klik hier voor meer informatie.