Publiek-private samenwerking voor hightech verlichting

TNO brengt industriële partners en kennisinstellingen op het gebied van hightech verlichting bij elkaar in drie Shared Research Programma’ onder de naam “Snellius Innovation Partnership for Lighting”. Daarin werken ze samen aan de kansen die de mogelijkheden van een individueel bedrijf te boven gaan. De opkomst van Solid State Lighting en ICT technologie bieden namelijk een keur aan nieuwe mogelijkheden voor de industrie: een groeimarkt voor energiezuinige verlichting die bijdraagt aan de veiligheid en het comfort van mensen.

In januari 2013 start het publiek-private ‘Snellius Innovation Partnership for Lighting’. Het sluit aan op de Lighting roadmap van de Topsector High-Tech Systems & Materials (HTSM) en bestaat uit drie Shared Research Programma’s. De partners werken er intensief in samen, delen de kosten van het onderzoek, pakken de technische risico’s samen aan en versnellen de marktacceptatie. ‘Snellius’ richt op de professionele verlichtingsmarkt en zal om te beginnen drie Shared Research Programma’s omvatten:

Human Centric Lighting Solutions richt zich primair op de gebruiker en de toepassing van licht. Dit programma onderzoekt verlichtingsconcepten waarin de gebruiker zijn activiteiten beter, veiliger en comfortabeler kan doen, terwijl de eigenaar tot verbeterde exploitatie komt dankzij onder andere een aanzienlijk lager energieverbruik. Kortetermijn activiteiten omvatten onder andere het voorkomen van verblinding als gevolg van de steeds helder wordende led’s en het komen tot gevalideerde nieuwe lichtconcepten waarop de overheid en private partijen aanbestedingen kunnen baseren.

Smart Lighting Solutions is het technologieprogramma dat door toepassing van ICT en intelligente oplossingen de lichtconcepten uit Human Centric Lighting Solutions mogelijk moet maken. Dit hangt samen met de eisen van een ‘smart city’ of ‘smart building’ om verlichting een geïntegreerd deel van onze omgeving te maken.

Improvement of SSL System Performance is een technologieprogramma om sneller goed presterende en robuuste LED systemen te kunnen ontwikkelen. Er bestaan bijvoorbeeld nog geen methodieken om versneld de levensduur van SSL systemen te bepalen; een lastig probleem bij systemen die tot wel 20 jaar mee moeten gaan. De snelle ontwikkeling van led-componenten (elke 6 maanden nieuwe componenten) verhoudt zich moeilijk tot de beoogde levensduur van de systemen. Simulatiemodellen moeten deze problemen oplossen.

Over Snellius

‘Snellius’ is een publiek-private-samenwerking waarin bedrijven, gebruikers en kennisinstellingen samenkomen. De koers van het programma wordt door de deelnemende bedrijven bepaald.

Snellius is vernoemd naar de Leidse wetenschapper Willibrord Snel van Royen ‘Snellius’, die in 1621 de natuurwet formuleerde die aangeeft hoe lichtstralen gebroken worden bij de overgang van bijvoorbeeld glas naar lucht. Daarmee gaf hij de verlichtingskunde een wetenschappelijk fundament.