Op laboratoriumschaal al ver met rubberdevulkanisatie

De belangstelling voor hergebruik van autobandrubber neemt toe. Met name devulkanisatie is interessant en Hogeschool Windesheim werkt samen met Universiteit Twente aan onderzoek dat zich focust op het continu-devulkanisatieproces.

Autobanden krijgen een belangrijk deel van hun sterkte in een vulcanisatieproces. Hierbij worden met zwavel crosslinks tot stand gebracht die alleen chemisch te verbreken zijn. In het devulkanisatie-proces van Windesheim en UT blijven de eigenschappen van het rubber zoveel mogelijk behouden.

De basis van het proces, ontwikkeld op de UT, is een combinatie van een thermomechanisch en chemisch proces. "De technieken die tot nu toe bekend waren, verbreken behalve de crosslinks ook het polymeer waardoor de eigenschappen achteruit gaan", vertelt Geert Heideman van het lectoraat kunststoftechnologie van Windesheim. "Wij willen alleen de crosslinks verbreken en daarmee de polymeereigenschappen behouden. Met dit proces zijn we op laboratoriumschaal al best ver. Maar aan een schaaltje met driehonderd gram rubber, heb je niet veel natuurlijk. Je wilt een continuproces hebben om op werkelijk grote schaal te kunnen werken."

Heideman zal een boekje open doen op het Nationaal Kunststof Congres 2018 .