Oorlog in Oekraïne heeft gevolgen voor beschikbaarheid en prijsontwikkeling aluminium

De levertijd van aluminium wordt langer en de prijs gaat omhoog. Dat verwacht aluminiumgroothandel Comhan Holland als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Naast de schrijnende humanitaire gevolgen heeft de Russische inval in Oekraïne een flinke impact op de mondiale aluminiummarkt.

Rusal, een van ‘s werelds grootste aluminiumbedrijven, stopt met leveren vanuit zijn Oekraïense raffinaderij die een belangrijke toeleverancier is voor de smelterijen van het concern in thuisland Rusland. Verdere beperkingen in het aanbod van aluminium als gevolg van economische sancties gericht tegen Rusland, lijken onvermijdelijk. Tenslotte hebben de recente gebeurtenissen geleid tot nóg hogere gasprijzen waardoor de winstgevendheid van aluminiumsmelterijen verder uitgehold wordt en productiecapaciteiten teruggeschroefd kunnen worden.

Door het verminderde aanbod is de verwachting dat de beschikbaarheid van aluminium de komende weken/maanden zal verslechteren, wat zal leiden tot langere levertijden en een verdere stijging van de aluminiumprijs. Comhan Holland adviseren dat ondernemers hier rekening mee te houden bij het maken van calculaties en het bestellen van aluminium profielen en platen, zeker voor aanvragen/projecten met een startdatum die wat verder in de toekomst ligt.