Onderzoeksinstituten Petten versterken strategische samenwerking

Energie-onderzoeksinstituten ECN, JRC-IE en NRG hebben besloten hun strategische samenwerking in Petten te intensiveren. Samen willen de drie onderzoekspartners Petten laten uitgroeien tot hoofdstad van het energieonderzoek in Europa.

Dinsdag 30 september 2008 ondertekenden het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het Joint Research Centre of the European Commission (Institute for Energy, IE) en de Nuclear Research and consultancy Group (NRG) een overeenkomst die erop is gericht hun onderzoek naar energietechnologieën nog beter af te stemmen en te versterken. Er bestaan tussen het IE, NRG en ECN al informele dwarsverbanden in zowel het onderzoek als de technologieontwikkeling. Versterking van die verbanden betekent dat de drie instituten hun missie in Europa nog beter kunnen vervullen. Die missie is het (Europese) overheidsbeleid met onderzoek en technologieontwikkeling ondersteunen en de overgang naar een duurzame energievoorziening dichterbij brengen.

De drie onderzoeksinstituten, die ieder voor zich in het Europese energieonderzoek al een vooraanstaande positie innemen, kunnen door de voorgenomen samenwerking een nog belangrijkere rol in het Europese energiebeleid spelen. Ze richten zich in hun beleidsondersteunend onderzoek op de drie prioriteiten van het Europese energiebeleid: 20% energiebesparing, een aandeel van 20% voor duurzame energiebronnen in de energievoorziening en 20% vermindering van CO2 uitstoot in 2020. Deze doelstellingen zouden moeten bijdragen aan een betere voorzieningszekerheid, bescherming van milieu en klimaat en versterking van de Europese concurrentiepositie.

Europese onderzoekshoofdstad
De onderzoekspartners hebben de ambitie Petten uit te laten groeien tot Europese onderzoekshoofdstad van de huidige en toekomstige energietechnologie. Dit in het kader van het Europese Strategische Energie Technologie Plan (SET-Plan). Het initiatief in Petten sluit goed aan op de wens van de Europese Commissie om meer structuur en afstemming te realiseren tussen de onderzoekinstituten in Europa.

De drie instituten maken daarvoor optimaal gebruik van hun complementaire onderzoek en technologieontwikkeling, en van hun netwerken binnen en buiten de Europese Unie. De intensievere samenwerking concentreert zich in eerste instantie op de volgende onderzoeksgebieden: beleidsstudies, biomassa en biobrandstoffen, CO2-afvang –en opslag, nucleaire technologie, waterstof- en brandstofcellen en zonne-energie (zie bijlage). Op veel van deze gebieden nemen ECN/NRG het voortouw in de ontwikkeling van grensverleggende energietechnologie. Het IE richt zich in die gevallen meer op het ontwikkelen van Europese & internationale testmethodes, veiligheid, technologische beoordelingen en prognoses ter ondersteuning van het energiebeleid.

www.ecn.nl