België en Nederland gaan meer samenwerken op vlak van veiligheid en energieomslag

Tijdens een gezamenlijk regeringsoverleg in Gent maken de Belgische en Nederlandse regering vandaag afspraken om nauwer te gaan samenwerken op het vlak van veiligheid, duurzaamheid en grensoverschrijdende samenwerking.

Het is de 4e keer dat de regeringen uitgebreid samen overleggen. Deze editie vond plaats tegen de achtergrond van de Russische invasie in Oekraïne. De Belgische en Nederlandse regering zijn van oordeel dat de nieuwe Europese veiligheidssituatie een nog hechtere veiligheidssamenwerking vereist, zowel tussen onze landen, binnen Europa en met onze bondgenoten binnen de Navo.

De defensiesamenwerking tussen België en Nederland is al hecht, bijvoorbeeld op het vlak van special forces, de geïntegreerde marine en de gezamenlijke bewaking van het luchtruim. België en Nederland zien dit samenwerkingsmodel als opstap naar een hechtere Europese defensiesamenwerking. Ze willen het samen ontwikkelen en aankopen van nieuwe fregatten, verkenningsdrones en mijnenbestrijdingsvaartuigen bijvoorbeeld uitbreiden naar andere Europese landen.

Cyberveiligheid

Nederland en België slaan ook de handen in elkaar op het vlak van cyberveiligheid en gaan gezamenlijke inspanningen leveren om hun weerbaarheid tegen hybride oorlogsvoering te vergroten, waaronder het tegengaan van georganiseerde desinformatiecampagnes. Ook delen de landen het voornemen om de buitenlandse financiering van diverse vormen van extremisme onder de loep te nemen.

Hernieuwbare en betaalbare energie

Nederland en België spraken samen de vaste wil uit om voortrekkers te zijn op weg naar duurzame en rechtvaardige energietransitie, waarbij niemand wordt achtergelaten en de betaalbaarheid van energie voor gezinnen en bedrijven centraal staat. Een versnelde energieomslag versterkt bovendien onze strategische autonomie en maakt ons minder afhankelijk van het buitenland, in het bijzonder van Rusland.

Als kennisintensieve economieën willen België en Nederland de energieomslag naar hernieuwbare energie verder versnellen door de uitbouw van nieuwe technologieën, zoals energieproductie uit waterstof en koolstofopvang en -opslag. Ook is er de gezamenlijke ambitie om gebouwen energie-efficiënter te maken. Het elektrificeren van de energievraag voor zowel gebouwen als transport vormt een van de belangrijkste hefbomen in het tegengaan van de klimaatverandering.

België en Nederland gaan tevens hun nationale plannen voor de uitrol van waterstofinfrastructuur coördineren waarbij ze ook zullen kijken naar de noodzaak transnationale infrastructuur. Als hightechregio’s beseffen Nederland en België dat de energietransitie een belangrijke kans is op nieuwe banen en het versterken van de industriële basis om zo economische koplopers te blijven in Europa. ‘De havens van de Schelde-Maas delta vormen een krachtige hefboom om deze duurzaamheidsomslag te realiseren.’