Geen onderhoudswerkers meer op grote hoogte

Het inspecteren en onderhouden van windturbinebladen door onderhoudswerkers op grote hoogte is een ingewikkelde, risicovolle en kostbare klus. Onderzoekers van de Saxion Hogeschool werken aan een speciale, robuuste drone die deze taken kan overnemen van de onderhoudswerkers.

Om windturbines effectief te kunnen gebruiken, moeten hun opwekkingscapaciteit en efficiëntie op peil worden gehouden. De efficiëntie wordt echter vaak beïnvloed door factoren zoals stof, vorst, erosie en blikseminslag. Tijdige inspectie en onderhoud zijn daarom cruciaal om optimaal van de systemen te profiteren en een maximale energieoutput te garanderen. Momenteel worden de structurele integriteitsinspectie en het onderhoud van windturbines uitsluitend uitgevoerd door onderhoudswerkers, wat ze zeer arbeidsintensief en kostbaar maakt.

Onderhoudsdrone

Fysiek interacterende drones uitgerust met de juiste tools voor inspectie- en onderhoudstaken zijn om meerdere redenen veelbelovende innovaties. Hun onbeperkte bereikbaarheid, eenvoudige inzet, beperkte kosten en veiligheid zijn enkele van de voordelen van de inzet van drones met gespecialiseerde tools voor dergelijke activiteiten. Onderzoekers en studenten van de Saxion Hogeschool ontwikkelen momenteel samen met publieke en private partners toepasbare en innovatieve technologieën om een echt autonome onderhoudsdrone te realiseren.

Lees de rest van het artikel waarin projectcoördinator Abeje Mersha vertelt over de uitdagingen.