EO

Electrolyse uit de 3D-printer

06 april 2022 om 15:37 uur

Stephane Weusten (TU/e) promoveerde op hoe je met een 3D-printer een goedkope en effectieve elektrolyzer bouwt. Zo past hij eenvoudig de geometrische parameters aan om de prestaties van het apparaat te verbeteren. Daarmee versnelt het onderzoek naar het opwekken van goedkopere en efficiëntere waterstof.


Alhoewel elektrolyzers al zo'n honderd jaar bestaan, is er in die tijd nog niet veel aan veranderd. "Je kunt niet in het apparaat zelf kijken, waardoor het lastig is om erachter te komen wat er binnenin gebeurt", zegt Weusten.

 

Wetenschappelijke berekeningen en simulaties helpen om meer te weten te komen over het apparaat. Maar werkt de theorie ook in de praktijk? En hoe verbeter je de prestaties van elektrolyzers om ervoor te zorgen dat waterstof ook daadwerkelijk een geduchte concurrent wordt van olie en gas? Om daarachter te komen gebruikte Weusten een 3D-printer. "Normaal gesproken ben je zo'n 3000 euro kwijt om een beperkte set uit te proberen. Het testmateriaal is duur omdat het in een werkplaats op maat moet worden gemaakt. En het duurt ook lang."

 

Rolletje plastic

Met de 3D-printer was dat verleden tijd. "Je koopt een rolletje plastic en met vijf euro ben je klaar en heb je een complete elektrolyzer." Niet dat er in een keer een goedwerkend apparaat uit de printer kwam rollen. Hoeveel verschillende versies hij heeft gemaakt, weet de onderzoeker niet meer uit zijn hoofd. "Per verbetering waren we al snel zes versies verder."

 

Hogere reactiesnelheid

Het lekdicht maken van de elektrolyzer was ingewikkeld. Maar stapje voor stapje wist Weusten de prestaties te verbeteren door de geometrie van de electrolyzer aan te passen. Zo veranderde de onderzoeker de vorm van de inlaat, zodat de moleculen sneller botsten en door de hogere reactiesnelheid er in kortere tijd meer waterstof ontstond. Ook paste hij de 3D-electroden aan. In totaal ontstond er door alle aanpassingen een zeven keer hogere reactiesnelheid.

 

Sneller testen

"Daar ben ik natuurlijk wel blij mee, maar de winst zit ‘m vooral in het 3D-printen", vindt de onderzoeker. "Eerder gebruikten we bijna geen 3D-printer voor het bouwen van elektrolyzers. Nu kunnen andere onderzoekers ook hiermee aan de slag en sneller hun theorieën testen. Daarmee breng je het onderzoek naar elektrolyzers en waterstof in een versnelling."

 

Gerelateerd nieuws

Noren willen reizen transformerren met elektrische vliegboot

Te land, ter zee en in de lucht: Noren bouwen elektrische vliegboot met wielen (video)

Een Noors bedrijf ontwikkelt een klein elektrisch watervliegtuig dat het lokale passagiersverkeer op grote schaal kan transformeren. Het ontwerp van de romp wordt momenteel getest in de sleeptank van Sintef in Trondheim.

VSParticle maakt opschaling waterstofproductie sneller, goedkoper en duurzamer met nanoprinter

VSParticle maakt opschaling waterstofproductie sneller, goedkoper en duurzamer met Nanoprinter

TU Delft-spin-off VSParticle ontwikkelde een goedkoper, duurzamer en eenvoudiger productieproces voor elektro-katalytische membranen: het hart van de productie van groene waterstof. De technologie herbergt ook beloftes…

Podcast: worden werknemers voldoende geïnformeerd en getraind in explosieveiligheid?

Podcast: worden werknemers voldoende geïnformeerd en getraind in explosieveiligheid?

“Kennis over explosieveiligheid is vaak wel aanwezig bij het management maar niet voldoende op de werkvloer”, aldus Fokke van de Koppel, veiligheidskundige gespecialiseerd in ATEX en explosieveiligheid. Hij begeleidt…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2022, Hannover (De)

Hannover Messe

The lead theme Industrial Transformation spotlights the topics of digitalization and sustainability.

31 mei 2022, Düsseldorf

World Electrolysis Congress

Goal: tackle the remaining bottlenecks to rolling out electrolysers at scale and pace

31 mei 2022, Veldhoven

Business Software Event

Platform waar digitaliseringsvraagstukken voor de maakindustrie centraal staan

Meer agendapunten »