EO

“Groeiende vraag 3D-printen interieurdelen luchtvaart”

12 augustus 2020 om 14:27 uur

De aanschaf van vier grootformaat 3D printers door 3D-printdienstverlener AM Craft is een van de grootste orders voor 3D-printerfabrikant Stratasys. Met de vier F900-productieprinters gaan het Litouwse bedrijf certificeerbare interieurdelen voor de vliegtuigindustrie maken. Denk aan panelen, stoelen en kanalen, die het bovendien eenvoudiger maken maatwerkcabines te creëren.


"We zien dat de vraag van de grote vliegtuig OEM-ers naar ge3Dprinte productiedelen de laatste jaren groeit", zegt Jānis Jātnieks, medeoprichter en ceo van AM Craft, die nu een opleving onder zijn klanten bespeurt na de klappen van de laatste maanden. Hij ziet passagiersvliegtuigen die worden aangepast voor het vervoer van luchtvracht, projecten om de veiligheid van de passagiers te vergroten en projecten die de ‘beleving' voor de passagier moeten verbeteren. Denk aan oplaadpunten voor mobiele apparaten en wifi-infrastructuur. "Additive manufacturing i s dan stukken sneller dan langzamere en duurdere traditionele technieken."

 

Van business case naar praktijk

Stratasys is volgens Jātnieks een belangrijke steunpilaar voor zijn bedrijf die de business case ook praktisch realiseerbaar maakt. Dankzij de FDM-pinttechnologie maar ook door materialen als Ultem 9085, dat voldoet aan de eisen van de luchtvaart- en ruimtevaart. "Cruciaal is dat dit ons de mogelijkheid geeft om aan de strenge regels en voorschriften rond certificering te voldoen. Het hoogste niveau van herhaalbaarheid en traceerbaarheid voor elk gefabriceerd onderdeel, is daarvoor noodzakelijk." Het vlamvertragende Ultem 9085 voldoet aan de strenge brand-, rook en giftigheidscriteria die de lucht- en ruimtevaartindustrie stelt, inclusief traceerbaarheid. Airbus heeft het materiaal bijvoorbeeld gestandaardiseerd - en gecertificeerd volgens de vereiste materiaalspecificaties - voor de productie van duizenden vliegonderdelen voor de A350 XWB-vliegtuigen. AM Craft heeft al vier Stratasys Fortus F450mc 3D-printers staan. Met de vier nieuwe printers wil het bedrijf een nieuwe productielocatie in Riga opzetten die zich exclusief richt op de klantenkring van luchtvaarttoeleveranciers en -maatschappijen.

 

Toeleverketens

"Iedereen is door de Covid-19 pandemie gaan denken over toeleverketens, maar AM Craft was al een stap verder", zegt Yann Rageul, directeur Manufacturing Solutions bij Stratasys. Hij meent dat de flexibiliteit van hun FDM-technologie het niet alleen mogelijk heeft gemaakt dat lucht- en ruimtevaartfabrikanten snel persoonlijke beschermingsmiddelen konden gaan produceren als antwoord op de wereldwijde tekorten. Het kan dezelfde bedrijven ook helpen hun ‘cabine-custimization' mogelijk te maken. Zowel het herstel van toeleverketens, als cabina-aanpassingen vragen een herhaalbare, rendabele productie van lage volumes. "En dat is precies waar AM Craft met Stratasys in heeft geïnvesteerd."

 

Een van de grootste

Door de investering van AM Craft wordt het bedrijf een van de grootste onafhankelijke, op lucht- en ruimtevaart gerichte aanbieders van 3D-printdiensten in EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika). Het bedrijf wordt een zusterbedrijf van Baltic3D. De laatste is een 3D-printdienstverlener die sinds 2017 nauw samenwerkt met bedrijven in e toeleveringsketen van de lucht- en ruimtevaartindustrie. Baltic3D heeft een doorlopend samenwerkingsverband met certificeerder Magnetic MRO, onder wiens ‘Production Organization Authorization' het toestemming heeft om certificeerbare onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart te produceren. Eind van dit jaar moet de fabriek in Riga volledig operationeel zijn.

 

strVan deze gecertificeerde deur voor het compartiment van het reddingsvest is het inwendige uit een stuk ge3Dprint bij AM Craft in Ultem 9085 op een Fortus 3D-printer. 

 

Gerelateerd nieuws

3D-printen van een miniatuur magnetische pomp

Miniatuur magnetische pomp toont de ware kracht van 3D-printen

Een miniatuurpomp - compact, ventielloos en magnetisch bediend - toont de brede mogelijkheden van apparaten die zijn vervaardigd door middel van 3D-printen.

Ernstig arbeidsongeval: boete voor productiebedrijf

Ernstig arbeidsongeval: boete voor productiebedrijf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van 12.500 euro opgelegd aan een productiebedrijf van ronde en verticale ventilatiekanalen voor het overtreden van de veiligheidsvoorschriften uit de Arbowet en het…

Flexibel productiesysteem maakt een verscheidenheid aan varianten mogelijk

Maakt KIT speciaalmachines overbodig? (video)

Van sportschoenen tot autoaccessoires - er is een toenemende vraag naar geïindividualiseerde producten. De economische en competitieve productie van industriële en consumptiegoederen met een hoge mate van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

23 september 2020, online

FHI Online Kennisweken: Predictive Maintenaince

Met praktijk ervaringen van onder andere Tata Steel en ProRail.

24 september 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

24 september en 1 oktober 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30...

Meer agendapunten »