Start- en scale-ups in nood door corona

Start- en scale-ups luiden de noodklok over de gevolgen van het coronavirus. 80% van de bedrijven verwacht door de crisis in financiële moeilijkheden te komen, zo blijkt uit onderzoek van Techleap.nl onder 400 beginnende bedrijven.

Techleap.nl ondervroeg 400 startups en scale-ups over hun uitdagingen en zorgen over corona. Bij ongeveer een derde van de ondervraagden heeft de coronacrisis al direct een vertraging veroorzaakt in de financiering. 66% zegt dat ze dringend geld nodig hebben om de komende maanden te overbruggen.

Ook Nederlandse durfinvesteerders vrezen voor massale faillissementen onder de jonge techbedrijven, zo meldt het Financieele Dagblad. Ook voorzien ze op korte termijn ruim 53.000 ontslagen.

Zowel de investeerders als Techleap doen een oproep aan het kabinet voor steun aan de start- en scale-ups, die nu buiten de criteria voor noodhulp vallen.

 COVID-19-Report-March

 

Update

8/4/20: Het kabinet heeft gisterenavond bekendgemaakt dat het 100 miljoen euro beschikbaar stelt voor overbruggingsleningen aan startups, scale-ups en innovatieve MKB-bedrijven. Deze leningen zullen verstrekt gaan worden via de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) in Nederland.