Verf waar mieren vanaf glijden

Mieren en termieten brengen veel schade toe aan gebouwen, vooral in de tropen. Die beestjes kun je bestrijden met insecticiden, maar je kunt ook insect-werende verf op gebouwen strijken. Aurélie Féat promoveerde aan de Wur op bio-coatings tegen insectenplagen.

Insecten, met name mieren en termieten, brengen jaarlijks tussen de 2 en 40 miljard dollar aan schade toe aan gebouwen, schat Féat. Termieten zijn het ergste, met name in Afrika en Azië. Die kun je bestrijden met insecticiden, maar verffabrikant AkzoNobel zocht naar een minder schadelijk alternatief: een verf waar de insecten vanaf glijden. Zo kwam Féat terecht bij Jasper van der Gucht, hoogleraar Physical Chemistry and Soft Matter.

Vloeistof

"Biologen in Cambridge weten hoe insecten tegen gebouwen oplopen", zegt Van der Gucht. "Ze scheiden een vloeistof af die fungeert als lijm, zodat ze zich kunnen vastplakken, of ze gebruiken hun klauwtjes om zich vast te grijpen."

Pigmentdeeltjes

Féat maakte bij AkzoNobel allerlei soorten verf en testte of mieren er op konden lopen. De meest geschikte, waar alle mieren vanaf glipten, bleek een slechte verf te zijn. "Verf is een complex mengsel van pigmenten, polymeren en binders. Als je een slechte verf maakt, dan steken er nog pigmentdeeltjes uit het verfoppervlak. Die deeltjes blijven aan de pootjes van de mieren plakken. Daarna werkt de lijmvloeistof niet meer en vallen ze er af." Een mooie goedkope oplossing, concludeert de hoogleraar: een slecht gemengde verf weert insecten.

Poriën

Een andere succesvolle verf was een verf met grote deeltjes. "Door die grote deeltjes wordt het oppervlak ruw en ontstaan poriën in het verfoppervlak. We denken dat de plakvloeistof van de mieren wordt geabsorbeerd in deze poriën en dat ze daarom van de muur vallen. Een beetje kalk in de verf werkt al goed."

Sleutelen

Wat gaat AkzoNobel met de resultaten doen? "Geen idee. Blijkbaar vinden ze dit commercieel interessant, ik vermoed vooral in ontwikkelingslanden." Voordat de insect-werende verf op de markt komt, moet de verffabrikant nog wel even sleutelen aan de andere verfeigenschappen.

Bron: Resource