EO

Verf waar mieren vanaf glijden

16 oktober 2019 om 12:17 uur

Mieren en termieten brengen veel schade toe aan gebouwen, vooral in de tropen. Die beestjes kun je bestrijden met insecticiden, maar je kunt ook insect-werende verf op gebouwen strijken. Aurélie Féat promoveerde aan de Wur op bio-coatings tegen insectenplagen.


Insecten, met name mieren en termieten, brengen jaarlijks tussen de 2 en 40 miljard dollar aan schade toe aan gebouwen, schat Féat. Termieten zijn het ergste, met name in Afrika en Azië. Die kun je bestrijden met insecticiden, maar verffabrikant AkzoNobel zocht naar een minder schadelijk alternatief: een verf waar de insecten vanaf glijden. Zo kwam Féat terecht bij Jasper van der Gucht, hoogleraar Physical Chemistry and Soft Matter.

 

Vloeistof

"Biologen in Cambridge weten hoe insecten tegen gebouwen oplopen", zegt Van der Gucht. "Ze scheiden een vloeistof af die fungeert als lijm, zodat ze zich kunnen vastplakken, of ze gebruiken hun klauwtjes om zich vast te grijpen."

 

Pigmentdeeltjes

Féat maakte bij AkzoNobel allerlei soorten verf en testte of mieren er op konden lopen. De meest geschikte, waar alle mieren vanaf glipten, bleek een slechte verf te zijn. "Verf is een complex mengsel van pigmenten, polymeren en binders. Als je een slechte verf maakt, dan steken er nog pigmentdeeltjes uit het verfoppervlak. Die deeltjes blijven aan de pootjes van de mieren plakken. Daarna werkt de lijmvloeistof niet meer en vallen ze er af." Een mooie goedkope oplossing, concludeert de hoogleraar: een slecht gemengde verf weert insecten.

 

Poriën

Een andere succesvolle verf was een verf met grote deeltjes. "Door die grote deeltjes wordt het oppervlak ruw en ontstaan poriën in het verfoppervlak. We denken dat de plakvloeistof van de mieren wordt geabsorbeerd in deze poriën en dat ze daarom van de muur vallen. Een beetje kalk in de verf werkt al goed."

 

Sleutelen

Wat gaat AkzoNobel met de resultaten doen? "Geen idee. Blijkbaar vinden ze dit commercieel interessant, ik vermoed vooral in ontwikkelingslanden." Voordat de insect-werende verf op de markt komt, moet de verffabrikant nog wel even sleutelen aan de andere verfeigenschappen.

 

Bron: Resource
 

Gerelateerd nieuws

Robotdraad glibbert door de hersenen

Robotdraad glibbert door de hersenen (video)

MIT-ingenieurs hebben een magnetisch bestuurbare, draadachtige robot ontwikkeld die door nauwe, kronkelende paden kan glijden, zoals het vaatstelsel van de hersenen.

Piëzo-elektrische films nu ultradun te 3D-printen

Piëzo-elektrische films nu ultradun te 3D-printen

MIT-onderzoekers hebben een eenvoudige, goedkope methode ontwikkeld om ultradunne films te 3D-printen met hoogwaardige piëzo-elektrische eigenschappen. Ze kunnen worden gebruikt voor componenten in flexibele elektronica…

Flexibele vloeibare robots (video)

Flexibele vloeibare robots (video)

Wetenschappers van het Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) hebben een nieuw materiaal gemaakt dat zowel vloeibaar als magnetisch is. Hun vinding maakt het onder andere mogelijk om flexibele, vloeibare…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 november 2019, Den Bosch

NCAB Group seminar: The challenges of the miniaturization’s densification for PCBs

A free seminar about the challenges of the miniaturization’s densification for PCBs.

13 november 2019, D&F kantoor Breda

Risico Identificatie Technieken in de proces industrie

13 nov, 27 nov en 11 dec 2019

13 november 2019, Bussum

Sunday

Het grootste nationale congres over zonne-energie in Nederland.

Meer agendapunten »