EO

10 prioriteiten voor Vlaamse regering

04 april 2019 om 12:35 uur

De werkgevers stellen de tien prioriteiten voor tijdens het evenement Vlaanderen Demarreert in het Brusselse Plein Publiek.

In de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei leggen 18 Vlaamse werkgeversorganisaties 10 gezamenlijke prioriteiten op tafel voor de volgende Vlaamse regering. Ze vragen onder meer bijkomende investeringen in infrastructuur en innovatie, de invoering van een Vlaamse jobstimulans en het aanboren van meer talent via Stem+-onderwijs en duaal leren.


De werkgevers vinden nieuwe inspanningen en hervormingen noodzakelijk om Vlaanderen op de kaart te zetten als voortrekkersregio binnen Europa.


Concreet zien ze onderwijs, arbeidsmarkt, competitiviteit, mobiliteit en innovatie als prioriteiten. Zo pleiten ze ervoor om de investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling en in mobiliteitsinfrastructuur de komende legislatuur elk met 500 miljoen euro te verhogen - samen goed voor 1 miljard aan bijkomende investeringen. Parallel vragen ze de invoering van een minimale investeringsnorm voor de Vlaamse overheid.


Daarnaast dringen de werkgevers aan op een modernisering van het Vlaamse onderwijs, dat nood heeft aan technologische en digitale innovatie om Vlaanderen te laten aansluiten bij het Europese koppeloton van Stem-diploma's. De uitbouw van duaal leren moet ervoor zorgen dat het onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten.


Om de arbeidsmarkt te versterken, zetten de werkgevers hun schouders onder de invoering van een Vlaamse jobstimulans. Die moet niet-actieven motiveren om de stap te zetten naar een job, door ervoor te zorgen dat aan de slag gaan beter loont.

 

‘Tijd voor actie'

Voorts wijzen de werkgevers ook op het belang van het competitief houden van de Vlaamse economie, als fundament van de Vlaamse welvaart. Ze vragen daarom de invoering van een energienorm, die moet garanderen dat de energiefactuur niet nog meer ontspoort tegenover onze belangrijkste handelspartners en buurlanden. Technologische innovatie is het beste antwoord op de klimaatuitdaging.

 

Meer informatie

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Huisman heeft een order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan op het nieuwste wind- turbineinstallatieschip van Jan De Nul, de Voltaire. De kraan heeft de capaciteit om de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »