10 prioriteiten voor Vlaamse regering

In de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei leggen 18 Vlaamse werkgeversorganisaties 10 gezamenlijke prioriteiten op tafel voor de volgende Vlaamse regering. Ze vragen onder meer bijkomende investeringen in infrastructuur en innovatie, de invoering van een Vlaamse jobstimulans en het aanboren van meer talent via Stem+-onderwijs en duaal leren.

De werkgevers vinden nieuwe inspanningen en hervormingen noodzakelijk om Vlaanderen op de kaart te zetten als voortrekkersregio binnen Europa.

Concreet zien ze onderwijs, arbeidsmarkt, competitiviteit, mobiliteit en innovatie als prioriteiten. Zo pleiten ze ervoor om de investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling en in mobiliteitsinfrastructuur de komende legislatuur elk met 500 miljoen euro te verhogen – samen goed voor 1 miljard aan bijkomende investeringen. Parallel vragen ze de invoering van een minimale investeringsnorm voor de Vlaamse overheid.

Daarnaast dringen de werkgevers aan op een modernisering van het Vlaamse onderwijs, dat nood heeft aan technologische en digitale innovatie om Vlaanderen te laten aansluiten bij het Europese koppeloton van Stem-diploma’s. De uitbouw van duaal leren moet ervoor zorgen dat het onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten.

Om de arbeidsmarkt te versterken, zetten de werkgevers hun schouders onder de invoering van een Vlaamse jobstimulans. Die moet niet-actieven motiveren om de stap te zetten naar een job, door ervoor te zorgen dat aan de slag gaan beter loont.

‘Tijd voor actie’

Voorts wijzen de werkgevers ook op het belang van het competitief houden van de Vlaamse economie, als fundament van de Vlaamse welvaart. Ze vragen daarom de invoering van een energienorm, die moet garanderen dat de energiefactuur niet nog meer ontspoort tegenover onze belangrijkste handelspartners en buurlanden. Technologische innovatie is het beste antwoord op de klimaatuitdaging.

Meer informatie