Boeing werkt mee aan supersonisch vliegtuig Aerion (video)

Boeing gaat het Amerikaanse bedrijf Aerion helpen bij de ontwikkeling van de supersonische zakenjet AS2. Het twaalfpersoonstoestel, dat in 2023 voor het eerst moet vliegen, krijgt een topsnelheid van bijna 1700 kilometer per uur.

Boeing helpt Aerion met de engineering, de productie, en het testen. Ook brengt het bedrijf een niet nader gespecificeerde hoeveelheid geld mee. De AS2 moet 70% sneller worden dan conventionele vliegtuigen en bespaart de inzittenden dus zo’n twee uur reistijd op een vlucht van Londen naar New York.

Aerion is opgericht in 2003, het jaar van de beëindiging van het Concorde-programma. Het doel was om nieuwe, efficiëntere aerodynamische technologieën te ontwikkelen voor supersonische vliegtuigen. De AS2 werd geïntroduceerd in 2014. Op dat moment stapte Airbus in, maar die samenwerking is inmiddels voorbij. GE had het voorlopige ontwerp van de motor in oktober vorig jaar gereed.

Hieronder 2 video’s, 1 van de motor en een meer algemene. In die laatste komt Aerion-oprichter en hoofdengineer Richard Tracy aan het woord bij minuut 2.40. Bij minuut 4 starten de windtunneltests.