Eindelijk een isolator voor lage-frequentie geluid (video)

Studenten van de TU Eindhoven hebben een materiaal ontwikkeld dat lage-frequentie geluid beter en efficiënter isoleert. Het metafoam bestaat uit een polymeerschuim met in de poriën zware kralen die daar kunnen resoneren. Dit leidt tot uitdoving van de inkomende geluidsgolven.

Het team Beads vs Beats won deze week de Holland Chemistry Studentencompetitie met hun Metafoam. Studenten Roel Borgers en Sophie van Lange ontvingen ieder een cheque van 1000 euro. Robert Terörde van BASF over de keuze van de jury: "De jury was erg onder de indruk van de combinatie van wetenschappelijke en ondernemersambitie van de teamleden, die al concrete stappen hebben genomen om dit materiaal als product op de markt te gaan brengen."

In Holland Chemistry werken Nederlandse bedrijven, onderzoekers en overheid samen aan groene en duurzame oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast besteedt de Holland Chemistry veel aandacht aan de ontwikkeling van talentvolle studenten die innovatie binnen de chemie kunnen versnellen.