Vorm volgt snelheid (video)

‘Vorm volgt functie’ is een bekend adagium in de architectuur. Maar volgt vorm in de automobielindustrie straks snelheid? Als het aan Paolo Ermanni van TU in Zürich ligt wel.

In Ermanni’s lab werken altijd wel studenten aan de optimalisatie van sandwichstructuren. Momenteel worden er twee lijnen onderzocht. PhD student Christoph Karl streeft naar een grotere stijfheid met minder materiaal. Door de oriëntatie van de staven aan te passen aan de richting van de krachten, heeft hij al een sandwich kunnen maken waarvan het hart slechts 30 kilo weegt per kuub. Deze sandwiches, die voor een groot deel uit carbon bestaan, zijn met name interessant voor de vliegtuig- en raketindustrie.

PhD student Oleg Testoni zoekt intussen naar sandwichstructuren die zich kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Deze structuren zijn bijvoorbeeld interessant voor sportauto’s, omdat spoilers en wielkasten dan bij elke snelheid de optimale vorm kunnen aannemen. Om deze flexibiliteit in te bouwen in de overigens robuuste panelen, zet Testoni de staven vast met mechanische schakelaars, bijvoorbeeld van geheugenmetaal: