Eerste ruimte-tijdkristal bestaat uit natriumatomen

Kristallen hebben een zichzelf herhalende structuur in de ruimte en zijn zeer veelvoorkomend in het dagelijks leven. Tijdkristallen hebben een zichzelf herhalende structuur in de tijd en zijn pas onlangs voor het eerst gemaakt. Ze bestaan uit materialen die zijn samengesteld uit een groot aantal kleine magneetjes.

Nu zijn Utrechtse onderzoekers er voor het eerst in geslaagd om deze twee types kristallen te combineren in een druppel van natriumatomen die is afgekoeld tot bijna het absoluut nulpunt. De druppel vormt bij zo’n lage temperatuur een zogenaamde supervloeistof waarin de atomen kunnen bewegen zonder wrijving te ondervinden. Dit voorkomt dat het ruimte-tijdkristal smelt en zorgt ervoor dat het voor een lange tijd kan bestaan.

Aangezien de onderzoekers een niet-magnetische vloeistof gebruiken, laat het werk zien dat ruimte-tijdkristallen niet alleen in magnetische materialen voorkomen. Daarnaast acht de universiteit het werk van fundamenteel belang voor de studie van nieuwe fases van materie. ‘Het kan het uiteindelijk zelfs leiden tot de creatie van zogenaamde atoomlasers met ongebruikelijke temporele eigenschappen.’