TU Delft overtreft zichzelf tijdens eerste zonnebootrace van het jaar (video)

Tijdens de eerste zonnebootrace van het jaar is het TU Delft Solar Boat Team als tweede geëindigd in de Top-klasse. Dat is maar liefst zes plaatsen hoger dan vorig jaar. Het Clafis Victron Energy Solar Boat Team werd voor de vijfde keer op rij eerste.

De eerste race vond afgelopen weekend plaats in het Friese Akkrum en bestond uit drie onderdelen: een Time Trial, Endurance race en een Sprint.

De Topklasse is de Formule 1 van het zonneboot racen. Deelnemers bouwen en optimaliseren hun eigen boten en kiezen ook elk jaar welke zonnepanelen te gebruiken. De A-klasse is de eenpersoonsklasse. Hier wordt gebruik gemaakt van standaard aangeleverde zonnepanelen. Bovendien zijn de boten twee meter korter. In deze klasse won het Sunflare Solarteam . Dan is er nog de klasse V20 die wordt gevaren met door de Friese jachtwerf Vripack ontwikkelde boten. Deze zijn op wat kleine aanpassingen na gelijk, zodat het meer gaat om slim varen. Hier won het New Nexus Solar Racing Team .

Stabieler vliegen

Het team van de TU Delft had een volledig nieuwe boot gebouwd, gericht op efficiënt varen. Dit kwam naar voren tijdens de Time Trial en de Endurance race, waarbij zoveel mogelijk uit je energie halen het belangrijkste is. Het team eindigde in beide de races tweede, achter Clafis Victron Energy. Om nog betere resultaten te kunnen leveren, gaat het team een aantal punten verbeteren, waaronder het hoogte-actuatie systeem. "We zullen onze achtervleugel actueren zodat we op hogere snelheden stabieler kunnen vliegen dan op dit moment", vertelt Exposure Manager Paul Schellekens. "Op dit moment gebeurt dit namelijk alleen bij onze voorvleugel." Het hoogte-actuatie systeem werkt dankzij hoogte-sensoren die in de boot zitten en de hoogte van de romp meten ten opzichte van het water. Deze data wordt teruggekoppeld naar een elektromotor boven de struts, waarna de vleugelhoek wordt aangepast. "Daarnaast hebben we een nieuw systeem dat ervoor zorgt dat onze draagvleugels tegen impact kunnen. Hier zaten echter nog enkele kinderziektes in die we er nu ook uit gaan werken."

Contra-roterende schroef

Het Sunflare Solarteam, de nummer 1 in de A klasse, claimt de snelste en efficiëntste snijdende romp onder de zonneboten te hebben. Hij is ontworpen door een Fin. Woordvoerder Arjan Abma: "Onze grootste concurrenten varen met draagvleugels. Het efficiënt en stabiel krijgen van draagvleugels is echter een zeer complex proces. Op lange afstand zijn hun draagvleugels nog niet efficiënt genoeg en in de sprints zijn ze nog niet stabiel genoeg. Dit is de reden dat wij tijdens de race van één uur 2e zijn geworden. De andere teams konden hier veel energie in een korte tijd verbruiken, wat in hun voordeel was. Maar op de endurance van 55km en de sprint zijn wij 1e geworden door de stabiliteit."

Het team is aan het experimenteren met tegen elkaar indraaiende schroeven. Dit compenseert het wieleffect, waardoor straks efficiënter en sneller kan worden varen. Momenteel worden er drie paar contra-roterende schroeven gefreesd, maar die waren nog niet klaar voor Akkrum. "Overigens is het elektrisch systeem ook één van onze sterke punten. Het is nauw afgesteld en goed ingeregeld op schroeven die wij gebruiken."

Volgende races

Op 22 en 23 juni vindt de volgende race plaats in Purmerend. De races hierna vinden achtereenvolgend plaats in Groningen, Groningen-Leeuwarden en Monaco (13 en 14 juli).

De wedstrijd in Akkrum is veelvuldig gefilmd . Hieronder de dronebeelden en montage van Kevin: