Boer zoekt precisietechniek (video)

Precisietechnieken blijken op het akkerbouwbedrijf vaak nog niet helemaal praktijkrijp. Van plug and play is veelal geen sprake. Het project Nationale Proeftuin PrecisieLandbouw (NPPL) gaat boeren daarom helpen bij het toepassen van precisielandbouw op hun bedrijf. Hiervoor zijn zes boeren geselecteerd uit 55 kandidaten. Wie nog technieken in de aanbieding heeft, is welkom.

In het project NPPL gaan zes boeren het komend jaar anders boeren. Hierbij worden ze intensief begeleid door experts van Wageningen University & Research. Proagrica zorgt ervoor dat alle stappen voor iedereen online te volgen zijn. Van de probleemstelling tot de uitvoering, iedereen kan volgen welke stappen worden gezet, welke moeilijkheden overwonnen moeten worden en welke inspanning ze moeten leveren. Een Boer-zoekt-Vrouw-achtige opzet dus – en dat zou wel eens tot goede kijkcijfers kunnen leiden.

Precisielandbouw is een techniek waarbij planten met behulp van technologische toepassingen heel nauwkeurig de behandeling krijgen die ze nodig hebben. Hoewel het veel voordelen biedt, gebruiken boerenbedrijven het nog niet op grote schaal. Dit komt door complexiteit, onduidelijkheid over de economische en milieuvoordelen en het ontbreken van toepassingen voor precisielandbouw.

De boeren

De zes boeren zijn: Martin de Meijer, Hoek (Zeeland); Daniel Cerfontaine, Berg en Terblijt (Limburg); Pieter van Leeuwen Boomkamp, Nijkerk (Gelderland); Max Sturm, Ens (Flevoland); Bart van Loon, Slootdorp (Noord-Holland) en Nanne Sterenborg, Onstwedde (Groningen). Belangrijke selectiecriteria, naast serieuze interesse in precisielandbouw, waren regionale spreiding en het feit dat de deelnemers rolmodel kunnen zijn voor alle andere open grondtelers in Nederland.

Het NPPL-project duurt vier jaar (van 2018 t/m 2021) en wordt gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Aeres Hogeschool Dronten is partner in NPPL, met als taak verbinding tussen groene onderwijs en NPPL te leggen. Hierdoor kunnen studenten leerervaringen in de precisielandbouw opdoen Zij zijn immers de boeren van de toekomst. Leveranciers van precisielandbouwproducten en -diensten worden betrokken op basis van wensen van de betrokken boeren.

Bekijk hier de promo: