Love, peace en elektronica

Het Nederlandse bedrijf E-njoint heeft voor zijn vorig jaar geïntroduceerde elektronische joint een nieuwe variant, die is doordrenkt met de authentieke smaak en geur van cannabis. Deze e-njoint geeft een highachtig gevoel, ook op plaatsen waar het roken van cannabis is verboden.

De oorspronkelijke e-njoint bevatte louter natuurlijke fruitsmaken. Nu meldt het bedrijf dat het een authentieke cannabiservaring heeftontwikkeld. Dat gebeurde in samenwerking met cannabis-onderzoekslaboratoria in Europa en de Verenigde Staten. Tijdens dit onderzoek ontdekte het bedrijf dat de organische verbindingen die cannabis zijn aroma en smaak geven – zogeheten terpenen – de verschillende vormen van het high gevoel van diverse soorten cannabis helpen sturen en versterken. Met de nieuwe formule hoopt het dan ook een kleine revolutie te veroorzaken in de rokerswereld. "Deze e-joint zal zeker heel wat puriteinse regeringen en autoriteiten wakker schudden", stelt het management van E-njoint.

Geen THC

Omdat de e-njoint geen THC, CBD, nicotine, teer of toxische stoffen bevat is hij legaal, hoewel hij rokers toch een highachtig gevoel geeft. De terpenen die gebruikt zijn bij de ontwikkeling van de e-njoint Cannabis Flavor zijn op maat gemaakt om verschillende effecten bij de gebruiker teweeg te brengen, zoals spierontspanning, verhoging van de stemming, bevordering van alertheid.  Alle gebruikte ingrediënten zijn natuurlijk en worden al op grote schaal gebruikt in de drank- en voedselindustrie. De ingrediënten zijn niet-toxisch en overal ter wereld legaal.

Effect cannabis versterkt

Bovendien kan de e-njoint met cannabissmaak de effecten van echt cannabisgebruik versnellen, terwijl het tegelijkertijd de gebruikte hoeveelheden kan verminderen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer de terpenen in combinatie met echte cannabis worden gebruikt, het effect van de cannabis drastisch verlengd en geïntensiveerd wordt. Daardoor heeft een roker minder cannabis nodig om een identiek of beter effect te bereiken.

RIVM heeft twijfels

Overigens heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn twijfels bij de veiligheid van elektronische sigaretten. Volgens het RIVM is er  onvoldoende onderzoek beschikbaar om te stellen dat e-sigaretten veilig zijn. Er zijn zorgen over de kwaliteit van de e-sigaret, de verkoop en de aanprijzing ervan. Stoffen in de e-sigaret, zoals propyleenglycol en glycerol, kunnen irritatie aan de luchtwegen veroorzaken. Bovendien zijn soms kankerverwekkende stoffen in de e-sigaret vloeistof gevonden, zoals tabakspecifieke nitrosamines en formaldehyde. 

Fabrikanten van de e-sigaret lijken zich volgens het RIVM specifiek op jongeren te richten door smaken toe te voegen, en productvormen te kiezen die jongeren aanspreken. Het is onbekend of e-sigaretten aanzetten tot roken van tabak. Verder is nog niet bewezen dat de e-sigaret een geschikt middel is dat kan helpen bij het stoppen met roken..

Download hier een factsheet over de e-sigaret