Nederland omlaag op lijst slimste economieën in EU

Nederland is een plaats gedaald, naar de zesde plaats op de ranglijst van de meest innovatieve economieën in de EU. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de Europese Commissie, dat deze week is gepresenteerd. Vorig jaar stond Nederland vijfde, daarvoor zevende.

Nederland zit nog steeds niet in de topgroep met de ‘innovatieleiders’ Zweden, Denemarken, Duitsland en Finland. De commissie ziet Nederland als ‘innovatievolger’, samen met negen andere EU-lidstaten zoals België en Groot-Brittannië.

Volgens Brussel presteert Nederland relatief zwak bij onder meer de verkoop van innovaties aan bijvoorbeeld firma’s. Ook daalden in 2013 de licentie- en octrooi-inkomsten uit het buitenland aanzienlijk.

Maar over het algemeen doet Nederland het bovengemiddeld in de EU op het gebied van innovaties, stelt de commissie. Zo zijn er veel internationale wetenschappelijke publicaties waaraan Nederlandse onderzoekers meewerkten.

Download hier het Innovation Union Scoreboard 2014 pdf - 14 MB [14 MB]

De ‘executive’ samenvatting (195 kB) van het Innovation Union Scoreboard 2014 kan hier in het Nederlands worden gedownload