EO

Wortelkanaalbehandeling: ultraschoon met ultrasoon

29 september 2012 om 22:26 uur - Enschede

De huidige behandeling van een ontstoken wortelkanaal is in 40% van de gevallen niet effectief. Een nieuwe veelbelovende behandeltechniek is ultrasoon spoelen. Bram Verhaagen van onderzoeksinstituut Mira van de Universiteit Twente promoveerde op de nieuwste inzichten in het ultrasoon reinigen van het wortelkanaal. De onderzoeksresultaten kunnen onder meer gebruikt worden om de effectiviteit van de huidige ultrasone apparaten nog verder te verbeteren.


Een behandeling aan een ontstoken wortelkanaal is voor velen geen pretje, en een tweede behandeling aan dezelfde tand of kies al helemaal niet. Toch moet ongeveer 40% van deze behandelingen opnieuw worden uitgevoerd. Met de huidige technieken worden niet alle bacteriën in het wortelkanaal gedood, wat kan leiden tot een nieuwe ontsteking. Gelukkig zijn er steeds betere behandeltechnieken beschikbaar, zoals ultrasoon spoelen. Daarbij wordt een dunne naald in het wortelkanaal geplaatst en met ultrasone frequenties de spoelvloeistof in trilling gebracht. Ultrasoon spoelen van het wortelkanaal heeft een groter reinigend effect.

 

Het mislukken van de traditionele wortelkanaalbehandeling blijkt onder andere te zitten in de manier van het schoonmaken van het wortelkanaal: een chlooroplossing wordt ingespoten met een injectienaald. Het oplosmiddel bereikt hiermee niet de bacteriën die in moeilijk bereikbare plekken verscholen zitten. Het schoonmaken, desinfecteren en vullen van de wortelkanalen is bovendien een uitdagend en tijdrovend karwei.

 

Nieuwe schoonmaakmethoden

Het ultrasone spoelen zorgt voor een betere stroming en verspreiding van de chlooroplossing en uiteindelijk voor een schoner wortelkanaal. Bram Verhaagen onderzocht hoe ultrasoon spoelen precies werkt. Hiervoor maakte hij gebruik van doorzichtige tandmodellen en van hogesnelheidsopnamen op een snelheid van 1 miljoen beelden per seconde.
Op die opnamen is te zien dat tijdens ultrasoon reinigen van het wortelkanaal veel sterkere vloeistofstromingen op de microschaal worden opgewekt. Hierdoor kan de chlooroplossing zich in korte tijd veel beter verspreiden en meer bacteriën bereiken. Bovendien nam Verhaagen tijdens het onderzoek kleine belletjes waar die door het ultrageluid sterk gingen resoneren. De plaatselijke stroming, opgewekt door ultrageluid en de belletjes, leveren een belangrijke bijdrage aan de verspreiding van de chlooroplossing.

 

Valorisatie komend jaar

De onderzoeksresultaten van de afgelopen vier jaar kunnen nu ook gebruikt worden om de effectiviteit van de huidige ultrasone apparaten nog verder te verbeteren, onder andere door slim gebruik te maken van de kleine belletjes. Uiteindelijk zou een minimaal-invasieve ultrasone schoonmaakmethode, waarbij vooraf boren en vijlen in het wortelkanaal niet meer nodig is, de ideale behandelmethode zijn. De eerste ideeën hierover zijn onlangs bekroond met de Young Business Award van het Mesa+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente.

 

Onderzoek

Bram Verhaagen voerde zijn onderzoek uit in de vakgroep Physics of Fluids van het onderzoeksinstituut Mira van de Universiteit Twente. Hij werd hierbij begeleid door dr. Michel Versluis en prof. dr. Detlef Lohse, beiden van de Universiteit Twente, en door dr. Luc van der Sluis en collega's van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (Acta). Het onderzoek is financieel mede mogelijk gemaakt door Technologiestichting STW.

 

Gerelateerd nieuws

Apparaat oogst energie uit je zweterige vingertoppen terwijl je stilzit - of (in de zon) ligt

Apparaat oogst energie uit je zweterige vingertoppen terwijl je stilzit - of (in de zon) ligt

Zweterigheid heeft vanaf nu een voordeel. Er is namelijk een apparaat ontwikkeld dat energie uit het zweet op je vingertoppen haalt. Tot op heden is het de meest efficiënte ‘on-body energy harvester’ die ooit is…

Windmolens onverwacht productiever achter heuvel

Windmolens onverwacht productiever achter heuvel

Het gebied achter een heuvel is niet de meest logische plek waar je een windturbine zou plaatsen. Toch kunnen windmolens daar, volgens onderzoekers van de Universiteit Twente, in sommige gevallen juist meer energie…

Kooyprijs voor snelheidsbepaling van drones met radar

Kooyprijs voor snelheidsbepaling van drones met radar

Keith Klein heeft de Kooy Prijs gewonnen met zijn afstudeerscriptie over 3D-snelheidsbepaling van onbemande vliegtuigen met behulp van radargegevens: ‘Estimating 3D motion from radar data: Exploiting an…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

29 september 2021, Groningen

Main Industry

Vakbeurs voor industrial maintenance en smart industry

4 oktober 2021

Week van de mki

FME-week over boeien en binden in de techniek.

13 oktober 2021, Den Bosch

Efficiënt Aandrijven Event 2021

De focus van dit event ligt op energiebesparende oplossingen in de gehele aandrijfketen en niet...

Meer agendapunten »