EO

Minister Plasterk zet Commissie Breimer aan de slag met implementatie sectorplan natuur- & scheikunde

09 oktober 2009 om 16:48 uur - Den Haag

Minister Plasterk stelt van 2011 tot 2016 jaarlijks 20 miljoen euro beschikbaar om het universitaire onderwijs en onderzoek binnen de natuur- en scheikunde in Nederland te versterken: 10 miljoen voor natuurkunde, 10 miljoen voor scheikunde.


Een commissie, met als voorzitter de heer Douwe Breimer adviseert over de verdeling van de middelen. Deze commissie is op donderdag 8 oktober officieel geïnstalleerd door minister Plasterk tijdens een bezoek aan het Lasercentrum van de Vrije Universiteit. De commissie brengt in het voorjaar van 2010 haar advies uit.

 

Steeds minder studenten kiezen voor natuurkunde en scheikunde. Sommige faculteiten hebben zelfs sterk moeten afslanken. Een sterke basis in natuur- en scheikunde blijft echter nodig. Beide disciplines zijn cruciaal voor een sterk Nederlands bedrijfsleven. Bovendien liggen natuur- en scheikunde aan de basis van een gezonde wetenschappelijke infrastructuur. Nederland scoort in die disciplines internationaal uitstekend. Om dat zo te houden is extra inzet nodig. Met de implementatie van het sectorplan natuur- en scheikunde komt die er.

Het sectorplan natuur- en scheikunde is opgesteld door vertegenwoordigers uit het veld en richt zich op het wetenschappelijk onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek: modernisering van het onderzoeklandschap, versterking van het onderzoek op focusgebieden die door actieplannen zijn vastgelegd, en het creëren van 'focus en massa' binnen de instellingen. Het Platform Bèta Techniek is bij het sectorplan betrokken om meer jongeren - vooral ook meisjes - enthousiast maken voor deze vakken. 

Van 2011 tot 2016 krijgt het sectorplan natuur- en scheikunde jaarlijks 20 miljoen euro. Faculteiten kunnen plannen indienen voor 14 miljoen. Individuele  onderzoekers  kunnen bij NWO Chemische Wetenschappen en de Stichting FOM voor de resterende 6 miljoen voorstellen doen.

 

Gerelateerd nieuws

nevi

Nevi PMI: Grootste productiedaling ooit

De Nevi PMI daalde van 50.5 in maart naar 41.3 in april, het laagste cijfer sinds mei 2009. Dit wijst op een grote verslechtering van de toestand van de productiesector als gevolg van de coronapandemie.

Hoe gebruik je exoskeletten gezond en veilig in de industrie?

Hoe gebruik je exoskeletten gezond en veilig in de industrie?

Nu prototypes van exoskeletten hun nut hebben bewezen, zal het gebruik ervan naar verwachting gaan toenemen. Tot nu toe worden ze vooral ingezet bij het aanpakken van werkgerelateerde aandoeningen aan het…

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarteflectie in het verkeer

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarreflectie in het verkeer

Sonarsensoren zijn een essentieel onderdeel van robots en zelfrijdende auto’s, maar ze hebben hun beperkingen. Zo zijn de metingen niet altijd even betrouwbaar. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 juni 2021, online

Vision, Robotics & Motion business event

Het online alternatief voor de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

15 juni 2021

Webinar: Hoe data inzichtelijk te maken en te gebruiken via Cloud-toepassingen

Gericht op het inzichtelijk en bruikbaar maken van machine- en procedata

17 juni 2021

Schneider Electric Webinar: Cloud-oplossingen voor industriële processen

Gericht op op het hoe en waarom van Cloud-oplossingen

Meer agendapunten »