TU Delft op drie cruciale gebieden in de race bij startfase European Institute of Technology

Volgend jaar gaat het nieuwe European Institute of Technology van start. Hierin werken consortia van universiteiten en bedrijven per onderzoeks- en innovatiethema samen. De TU Delft heeft besloten een krachtige impuls aan haar internationale samenwerking te geven door op alle drie de Europese speerpunten (duurzame energie, ICT en klimaatverandering) voorstellen in te dienen. Onlangs liep de termijn af waarbinnen consortia dit soort voorstellen bij de EU konden indienen.

Overal in Europa worden voorbereidingen getroffen voor het European Institute of Technology, dat volgend jaar van start gaat. Dit initiatief van de Europese Unie moet het onderzoek en de innovatiekracht in ons werelddeel de komende jaren een krachtige stimulans geven door het intensiveren van de internationale samenwerking.
Het European Institute of Technology zal niet bestaan uit één instituut op één plek. Het wordt daarentegen gevormd uit zogenoemde Knowledge and Innovation Communities (KIC’s), die zijn gegroepeerd rond afzonderlijke thema’s. De KIC’s bestaan uit sterke consortia van universiteiten en bedrijven en zijn over verschillende locaties (co-locaties) in Europa verspreid.

KIC
De Europese Unie heeft in eerste instantie drie gebieden geselecteerd waar de nieuwe KIC’s zich op moeten richten: klimaatverandering, ICT en duurzame energie. De TU Delft heeft besloten een krachtige impuls aan haar internationale samenwerking te geven door op alle drie deze punten, met academische en industriële partners, KIC-voorstellen bij de EU in te dienen. In december besluit de EU vervolgens per onderwerp welk consortium de KIC gaat vormen.

Klimaatverandering
Bij de KIC over klimaatverandering werkt de TU Delft samen met de universiteiten van Utrecht en Wageningen, alsmede TNO, Deltares en Alterra. Bijzonder is de deelname van de stad Rotterdam en de provincie Utrecht. Dit consortium vormt gezamenlijk de Nederlandse co-locatie.
De buitenlandse partners bestaan onder meer uit andere leden van de IDEA League: ETH Zürich, Paris Tech en Imperial College. Van het Nederlandse bedrijfsleven doen Shell, DSM en Schiphol mee als zogenoemde core-partner.
Deze KIC wil de gevolgen van klimaatverandering in kaart brengen en vooral kijken hoe deze zijn te bestrijden en vermijden. Prof. Marco Waas is de Delftse representant voor de co-locatie: ‘Research-onderwerpen waar de TU Delft zich binnen deze KIC op wil richten zijn onder meer: aanpassing van de stedelijke omgeving aan klimaatverandering, elektrische mobiliteit, CO2-opslag en bio-energie.’

ICT
Een tweede onderwerp dat de EU heeft geselecteerd voor het European Institute of Technology is ICT. De TU Delft heeft er voor gekozen om in 3TU–verband (NIRICT) deel te willen nemen aan een ICT-KIC, met Eindhoven als beoogde Nederlandse co-locatie. Andere nationale partners zijn onder meer Philips en Novay; internationale partners zijn onder andere Nokia en Ericsson.
Prof. Erik Jansen is samen met prof. Inald Lagendijk vanuit Delft bij dit KIC-voorstel betrokken: ‘De focus van het onderzoek zal liggen op wat ICT kan betekenen voor gezondheid en welzijn. Denk bijvoorbeeld aan sensoren die iemands gezondheid op afstand kunnen monitoren. Het gaat bij de KIC vooral om innovatie; het zo snel mogelijk naar de markt brengen van nieuwe technologische ontwikkelingen.’

Duurzame Energie
De derde KIC betreft Duurzame Energie (KIC SEEIT), met vanuit de TU Delft prof. Tim van der Hagen als aanspreekpunt. De TU Delft werkt binnen het KIC samen met onderzoeksinstituten en top-universiteiten uit Scandinavië, Italië, Duitsland en Engeland. En ook hier zijn sterke binnen– en buitenlandse partners gevonden, zoals ECN, Eneco, Fiat, Dong Energy, Q-Cells en E.On Energie, het Duitse Fraunhofer Instituut en Vestas. Binnen deze KIC zijn er voor Delft vier kerngebieden: windenergie, zonne-energie, energie-efficiëntie (bijvoorbeeld in de bebouwde omgeving) en energiesystemen, zoals het onderzoek naar smart grids. Deze KIC Duurzame Energie verbindt meer dan 15 000 energie-onderzoekers en ontwikkelaars uit de universiteiten, onderzoeksinstituten en industrie met elkaar en biedt toegang tot 160 000 studenten in Europa. Hiermee wordt een krachtige impuls gegeven aan een betere afstemming tussen onderzoek en innovatie, het bouwen van kritische massa in onderzoeks- en innovatiefaciliteiten, en het opleiden van toekomstige duurzame energie experts en ingenieurs.

In december bepaalt het EIT welke KIC-voorstellen worden gehonoreerd. De eerste co-locaties worden vervolgens in 2010 operationeel.