Negen onderzoekscholen erkend

De Erkenningscommissie Onderzoekscholen (ECOS) heeft dit jaar aan negen onderzoekscholen erkenning verleend voor een periode van zes jaar. Onderzoekscholen verzorgen promotieopleidingen en worden door de Erkenningscommissie getoetst op kwaliteitscriteria rond zowel onderzoek als onderwijs. Er zijn in totaal 81 erkende onderzoekscholen. Hiervan is ongeveer tweederde het resultaat van samenwerking tussen onderzoeksgroepen van meerdere universiteiten.

De volgende scholen zijn dit jaar (her)erkend:

MESA+, Institute for Nanotechnology (Universiteit Twente)
MESA+ heeft nationaal en internationaal een leidende positie verworven als onderzoeksinstituut dat zich richt op nanotechnologie. MESA+ weet hoge wetenschappelijke kwaliteit te koppelen aan succesvolle commercialisering van kennis.

OOA, Onderzoekschool Oncologie Amsterdam (Vrije Universiteit Amsterdam, mede namens Universiteit van Amsterdam)
De OOA richt zich op het bevorderen van de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het gebied van de oncologie. Daarnaast heeft de onderzoekschool tot doel om de preventie, diagnose en behandeling van kanker te verbeteren.

COEUR, Cardiovasculaire Onderzoekschool Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus Universiteit Rotterdam)
COEUR bevordert en verricht wetenschappelijk onderzoek op het gebied van cardiovasculaire biologie, farmacologie, vasculaire geneeskunde, beeldvorming, diagnostiek en klinische epidemiologie.
GBB, Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (Rijksuniversiteit Groningen)
Het GBB richt zich vooral op proteïnen: wat is de invloed van hun structuur op de manier waarop ze werken, wat is precies hun functie in de cel, en waarom zijn ze interessant voor de medische wetenschap en de biotechnologie?

BETA, Research School for Operations Management and Logistics (Technische Universiteit Eindhoven, mede namens Universiteit Twente)
De onderzoekschool Beta is de grootste onderzoekkern in Nederland op het gebied van analyse, ontwerp en beheersing van operationele processen binnen technologie-intensieve organisaties in industrie, distributie en dienstverlening.

OO&R, Onderzoekcentrum Onderneming en Recht (Radboud Universiteit Nijmegen)
Het OO&R verricht praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek op het terrein van onderneming en recht. Het is een samenwerkingsverband tussen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit en een twaalftal toonaangevende, veelal internationaal opererende advocaten/notarissenkantoren en bedrijven.

Onderzoekschool Ius Commune (Universiteit Maastricht, mede namens Katholieke Universiteit Leuven, Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam)
Ius Commune onderzoekt internationale en transnationale juridische problemen. Veel van het onderzoek is gericht op de (on)mogelijkheid van integratie/harmonisatie van rechtsregels in regionale samenwerkingsverbanden, zoals Europa.

SIKS, School voor Informatie- en Kennissystemen (Vrije Universiteit Amsterdam, mede namens Universiteit Maastricht, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Twente, Universiteit van Amsterdam, Technische Universiteit Delft, Universiteit van Tilburg, Radboud Universiteit Nijmegen)
SIKS is een samenwerkingsverband van ruim 400 onderzoekers en PhD-studenten die allemaal werkzaam zijn op het gebied van informatie- en kennissystemen bij 11 verschillende universiteiten.

DIMES, Delft Institute of Microsystems and Nanoelectronics (Technische Universiteit Delft)
DIMES is een multidisciplinaire onderzoeksschool van topniveau, waar het onderzoek varieert van ‘device’ technologie tot computer-bouwtechnieken. DIMES is daarmee een van Europa’s grootste onderzoeksscholen in ICT.

De Erkenningscommissie Onderzoekscholen (ECOS) werd in 1992 op verzoek van de minister van Onderwijs en Wetenschappen door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) ingesteld. De commissie treedt zelfstandig op. De ECOS staat onder voorzitterschap van prof. dr. ir. H.W. Lintsen.
Meer informatie op de website van de knaw