Natuurconstanten zijn helemaal niet constant

De natuurconstanten, de vaste ‘basisgetallen’ waarop de natuurkunde is gestoeld, zijn helemaal niet constant. ‘Dit is hét natuurkundenieuws van het jaar’, zeggen experts in de nieuwe editie van het populair-wetenschappelijke maandblad NWT Magazine.

Natuurconstanten zoals de lichtsnelheid en de lading van het elektron zijn vaststaande getallen die het fundament vormen onder de natuurwetten. De constanten worden onveranderlijk geacht. Maar uit nieuwe metingen blijkt dat in elk geval één van de constanten varieert per plaats en in de tijd, meldt NWT Magazine in zijn oktobernummer.

Alfa varieert

Het gaat om de natuurconstante alfa, een getal dat opduikt in formules die elektromagnetisme beschrijven. Alfa behoort altijd en overal 0,0073 te zijn. Maar nieuwe waarnemingen van verre sterrenstelsels wijzen uit dat het getal miljarden jaren geleden een duizendste procent verschilde.

Sterker nog, de grootte van alfa hangt af van welke kant je het heelal inkijkt. In het heelal boven het noordelijk halfrond is de ‘constante’ kleiner, vanaf het zuidelijk halfrond zien sterrenkundigen juist een iets grotere alfa. ‘Dit is hét natuurkundenieuws van het jaar’, aldus hoogleraar laserfysica Wim Ubachs.

Bubbels

Wat de ontdekking precies betekent, is lastiger te zeggen. Mogelijk duidt de afwijking erop dat ons heelal niet meer is dan een van vele bubbels in een veel groter geheel, waarbij de natuurconstanten in elke bubbel heel anders kunnen zijn.