Microtechnologische doorbraak voor stabiele schuimemulsies

Dr. Ashok Patel en collega’s hebben in het programma Molecular Structure of Foods van NanoNextNL een nieuw model schuimemulsies met een hoog olievolume gestabiliseerd. Dat is interessant omdat schuimemulsies voor professionele toepassingen moeilijk te maken zijn en te kort stabiel blijven. De nieuwe schuimemulsie is in principe toepasbaar in een breed scala aan industrieën waaronder de, farmaceutische, voeding- en petrochemische industrie maar is in dit kader vooral bestudeerd als modelsysteem.

Door sterke moleculaire interactie combineerden Patel en zijn collega’s de verbindingen methylcellulose en tanninezuur tot vloeistoffen met zwevende deeltjes waarvoor geen schuimbevorderende stoffen meer nodig zijn. Met die vloeistoffen stabiliseerden ze een schuimemulsie.   De schuimemulsie bestaat uit zwevende luchtbelletjes bekleed met oliedruppeltjes. Dankzij de grote hoeveelheid oliedruppels zijn die emulsies beter te verwerken en langdurig stabiel maar heel snel afbreekbaar boven 65 graden Celsius. Daarnaast zijn in de oliedruppels gemakkelijk (natuurlijke) kleurstoffen op te lossen om allerlei kleuren schuim te maken.

Breed scala aan toepassingen

Deze hoog-olie schuimemulsies zouden in principe voor veel toepassingen gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld in de schuimemulsie kunnen ingrediënten geplaatst worden voor aflevering in farmaceutische en cosmetische producten. Toepassingen in de petrochemische industrie liggen ook binnen bereik door de makkelijke schakelbaarheid van het schuim bij wisselende temperaturen.  

Stable and Temperature-Responsive Surfactant-Free Foamulsions with High Oil-Volume Fraction